Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se prins Hamza bin Husseins egeninspelade video där han säger att han satts i husarrest: ”Kan vara sista gången jag kan kommunicera. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Jordaniens tidigare kronprins: Jag är satt i husarrest

Uppdaterad
Publicerad

Jordaniens kung Abdullahs halvbror, den tidigare kronprinsen Hamza bin Hussein, tänker inte följa arméns order att hålla tyst. Prinsen har satts i husarrest, anklagad för att hota Jordaniens säkerhet och stabilitet.

Det trotsiga uttalandet om att han inte tänker tiga kommer i ett röstmeddelande, uppger Reuters.

Tidigare har brittiska BBC tagit del av ljud från en  video som nått brittiska BBC i vilken Hamzas advokat där deb tudugare kronprinsen anklagar landets ledare för korruption, inkompetens och trakasserier. Hamza hävdar också att han hålls i husarrest.

– Vi har nått en punkt där ingen kan säga eller uttrycka en åsikt om någonting utan att tryckas ned, gripas, trakasseras eller hotas, säger han bland annat.

Uppgifterna från Jordanien som kom sent på lördagskvällen är dock motstridiga.

Förnekar uppgifterna

Det som är känt är att säkerhetsstyrkor har frihetsberövat omkring ett 20-tal högt uppsatta befattningshavare, samtidigt som Hamza fått hembesök och förhörts, enligt officiella uppgifter.

Jordaniens arméchef Yusef Huneity förnekar dock att Hamza är satt i husarrest. Han har däremot ombetts att upphöra med aktiviteter som kan ”rucka landets stabilitet och säkerhet”.

Kung Abdullah berövade 2004 sin halvbror Hamza titeln som kronprins i ett drag som bedöms ha syftat till att stärka regentens makt.

Olika mammor

Förre kronprinsen Hamza är son till drottning Noor, medan den några år äldre kung Abdullah är son till prinsessan Muna al-Hussein i hennes äktenskap med kung Hussein.

Kung Abdullah II, som tog över kungatiteln efter sin far kung Hussein 1999, har än så länge fått uttalat stöd från så gott som alla länder i närområdet – som Egypten, Israel, Turkiet, Iran och Saudiarabien – men även från världspolitiska tungviktare som USA och Storbritannien och Arabförbundet.

  • Landet gränsar till Saudiarabien i söder, i väster till Israel, i norr till Syrien och i öster till Saudiarabien och Irak.
  • Huvudstad är Amman med 1,8 miljoner invånare (2016).
  • 90 procent av landets befolkning är muslimer, de flesta sunniter. Jordanien är ett hashimitiskt kungadöme. Kungen anses härstamma från samma klan, Hashim, som profeten Muhammed.
  • Förre kungen Hussein avled 1999 och efterträddes av äldste sonen Abdullah II.

Källa: TT/NE

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.