En bil har krossats och fallande husmaterial i centrala Zagreb. En kraftig jordbävninga drabbade Kroatiens huvudstad på söndagen. Foto: AP Photo/Darko Bandic

Jordbävning i Kroatien – en livshotande skadad

Uppdaterad
Publicerad

En jordbävning med magnitud 5.3 har drabbat ett stort område norr om Kroatiens huvudstad Zagreb, rapporterar nyhetsbyrån AP. Inga människor har konstaterats döda, men en 15-årig flicka fick livshotande skador.

Flickan skadades när takdelar från en kollapsande byggnad ramlade ned. Enligt AP orsakade skalvet utbredd panik och omfattande materiella skador.

Enligt Kroatiens premiärminister Andrej Plekovic är skalvet det kraftigaste i Zagreb på 140 år. Det sker samtidigt som staden delvis försatts i karantän på grund av coronaviruset.

Gator fulla med bråte

Enligt nyhetsbyråns vittnen har ett flertal byggnader i Zagreb sprickor i fasaderna och skadade tak. Vissa gator uppges vara fulla med bråte. På stadens berömda katedral kollapsade toppen av den ena spiran.

Flera bränder har också rapporterats. På sina håll bröts strömmen och alarm ljöd medan människor rusade ut ur sina hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.