Foto: Foto Google Earth, grafik SVT

Tsunamivarning avblåst efter jordbävning utanför Alaska

Uppdaterad
Publicerad

Tsunamivarningen för delar av Alaska och Kanada har dragits tillbaks, uppger AP. Jordskalvet hade magnituden 7,9 efter ett ovanligt kraftigt jordskalv i havet.

National Tsunami Center blåser av tsunamivarningen efter jordskalvet i Alaska, uppger nyhetsbyrån AP.

Skalvet inträffade på tio kilometers djup vid halv ett-tiden på natten, lokal tid (halv elva svensk tid), omkring 25 mil sydost om Kodiak i Alaska, enligt den amerikanska myndigheten USGS.

En tsunamivarning hade utfärdats för delar av Alaska och Kanada samt allmän vaksamhet längs USA:s västkust. Nu har varningen nedgraderats.

Myndigheterna uppmanar  fortfarande till vaksamhet för flodvågor längs Alaskas kust.

”Vi har fått rapporter att vattennivåerna har stigit tre fot (91 cm) under de senaste minuterna och därefter sjunkit undan. Vattennivåerna fortsätter att skifta”, skriver polisen i Kodiak på sin Facebooksida.

Men mer än två timmar efter skalvet märktes ingen flodvåg i staden Kodiak som först skulle ha drabbats av en flodvåg. Nu uppmanas till allmän vaksamhet.

”Ta er till högre mark”

Lokala myndigheter i staden Ancorage uppmanade människor som befann sig längs kusten att flytta sig längre inåt land till högre marker.

– Vi har precis vaknat, och fick precis veta att det inträffat en jordbävning och att man utfärdat en tsunamivarning, säger en skärrad kvinna som driver en stuguthyrningsfirma i Kodiak över telefon till TT.

TT: Kunde ni känna skalvet?

– Skalvet kändes under 30 sekunder. Vanligtvis känner vi ingenting här vid jordbävningar.

Skalvet kändes i stora delar av Alaska, enligt medarbetare på tv-kanalen KTVA.

Seismolog: Ovanligt stort

Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, konstaterar att det handlar om ett ovanligt kraftigt jordskalv.

– Det här var ett väldigt stort jordskalv, men jag tror inte att det kommer medföra några större tsunamivågor sett till att skalvet skedde i en tektonisk platta, snarare än mellan två plattor, säger han till TT.

Kodiak är huvudorten på ön med samma namn på Alaskas sydkust. Vid en folkräkning 2010 fanns omkring 13.400 invånare på ön, enligt Nationalencyklopedin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.