En hjärtformad ballong vid statsbegravningen för jordbävningsoffren i Amatrice. Foto: TT

Jordbävningsoffer i Italien hedras

Uppdaterad
Publicerad

I kväll hedras offren som miste livet i jordbävningarna i Italien förra veckan vid en ny statsbegravning. Denna gång i Amatrice, staden som drabbades allra hårdast. – Jag känner så mycket vrede, säger en av människorna i staden till SVT Nyheter när vi möter honom i Amatrice.

Byggarbetarna har jobbat hela natten för att få upp ett stort tält som ska husera ceremonin i samband med begravningen av 37 av de totalt 292 offren som miste livet när den starka jordbävningen drabbade regionen för en knapp vecka sedan. Statsbegravningen är den andra som hålls i landet. I lördags hölls en för offren i Le Marche-regionen.

Många familjer har redan hämtat nära och kära som mist livet för privata begravningar, men folk från många olika håll har också tagit sig till Amatrice för att delta i kvällens ceremoni. SVT Nyheter möter bland annat en grupp människor som tagit sig hit från huvudstaden Rom. Flera av dem hade släktingar här i Amatrice.

– Hon har förlorat sin mamma, jag har förlorat min svägerska, säger en kvinna.

”Jag finner inga ord”

Bland kvällens besökare finns också den rumänske premiärministern Dacian Ciolos. 11 av offren var från Rumänien och 8.000-10.000 rumäner beräknas bo i området som drabbades. Vi möter också rumänska Ioana-Ana Popescu som är på plats i den sargade staden.

– Jag finner inga ord. Också vi som kommer från Rumänien har förlorat många. Som tur är klarade sig hela min familj. Men när jag ser byn...

Hon avbryter intervjun, orkar inte prata mer.

Längs den nu demolerade huvudgatan i staden möter vi två äldre damer.

– Vi begraver åtta familjemedlemmar tillsammans. Min dotter är en av dem, berättar en av damerna.

Begravningen flyttades

Ursprungligen var begravningen tänkt att hållas i provinsens huvudort Rieti. Det av logistiska skäl, de flesta döda kropparna befinner sig där. Men efter massiva protester från Amatrices befolkning bestämde premiärminister Renzi igår att flytta begravningen hit. Över 230 av de döda kom härifrån.

– Rationaliteten och byråkratin ska inte alltid vinna. Den här gången vann hjärtat, säger Amatrices borgmästare Sergio Pirozzi när vi träffar honom i ett av tältlägren.

Alla här är naturligtvis nedstämda, men utöver sorgen är många också arga. Det pratas om byggfusk, om byggherrar som medvetet restaurerat de gamla husen slarvigt för att spara pengar. Åklagare har också börjat begära in dokument för att kunna avgöra om brott har begåtts och vilket ansvar som ligger på vem.

– Jag känner så mycket vrede, säger en man. Mot byggarna, mot regeringen, mot Gud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.