Foto: TT

Norska legosoldater fängslade i Kongo

Uppdaterad
Publicerad

2010 döms bland annat norrmannen Joshua French för mordet på en chaufför. Fyra år senare dör hans cellkamrat, och French döms även för mordet på honom. Detta här hänt i fallet.

27 april – 5 maj 2009: De två före detta soldaterna tog sig in i Kongo från Uganda och de färdades på motorcykel. Enligt Verdens Gang var de på väg mot staden Kisangani i Kongo. På kvällen den 5 maj träffade de chauffören, som skulle köra dem tillbaka till Uganda.

8-12 maj 2009 – Norrmännen Joshua French och Tjostolv Moland grips i Kongo, misstänkta för bland annat mord på en Kongolesisk chaufför. French och Moland hävdar att deras chaufför blev skjuten i bakhuvudet i samband med att deras bil stoppats i ett bakhåll.

10 juni 2010 – Mot deras nekande döms de bland annat för mordet på chauffören, spionage och väpnat rån. Först döms de till döden, men domen ändras sedan till livstids fängelse.

Man väljer att inte överklaga domen, i hopp om att bli förflyttad till norskt fängelse. Anledningen till att de dömdes till spioneri var att de bar id-handlingar från norska försvarsmakten då de greps.

I samband med den uppmärksammade rättegången rasade en debatt i Norge där det kongolesiska rättsväsendet kritiserades för bristande rättssäkerhet.

18 augusti 2013 – Tjostolv Moland, då 32 år gammal, hittas död i cellen han delar med French. Kongolesiska myndigheter trodde först att Moland begått självmord.

19 februari 2014 – Joshua French döms för mord på Tjostolv Moland.

27 februari 2017 – Kongos utrikesminister säger till norska NRK att man benådar French, dock oklart varför. Planen är att släppa honom någon gång under 2017.

17 maj 2017 – Joshua French frisläpps och kommer hem till Norge.

Källa: NRK Verldens Gang

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer