Journalist mördad i Bulgarien

Uppdaterad
Publicerad

En undersökande tv-journalist har blivit brutalt mördad i Bulgarien. 30-åriga Viktoria Marinovas kropp hittades i en park i staden Ruse på lördagen.

Dödsorsaken uppges vara flera hårda slag mot huvudet och strypning, enligt åklagaren som har hand om fallet.

Polisen utreder alla tänkbara motiv till mordet, såväl personliga som professionella kopplingar. Saken måste omedelbart utredas grundligt, skriver Harlem Désir, pressfrihetsansvarig vid Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), på Twitter.

Bulgariska medier rapporterar att Marinova hade en chefsposition på lokal-tv-kanalen TVN, där hon just startat ett eget program för undersökande samhällsjournalistik.

Den bulgariska tv-journalisten Viktoria Manilova hittades mördad i staden Ruse. Foto: AFP/TVN Television/TT

Bulgarien har den sämsta pressfriheten inom hela EU, enligt organisationen Reporters Without Borders pressfrihetsindex. 56 journalister har mördats hittills i år runtom i världen enligt organisationen. Våld mot kvinnor har också legat högt på den bulgariska dagordningen på senare tid, efter flera uppmärksammade kvinnomord i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer