Tawakkol Karman, som vann Nobels fredspris 2011, möter journalisterna när hon protesterar utanför Saudiarabiens konsulat. På bilden hon håller i Jamal Khashoggi som tros ha mördats där inne. Foto: Emrah Gurel/TT

Källor: Journalist tros ha mördats – inne i Saudiarabiens konsulat

Uppdaterad
Publicerad

Det var i tisdags som Jamal Khashoggi begav sig till konsulatet i Istanbul, enligt hans flickvän för att ordna dokumentation inför deras kommande bröllop. Enligt källuppgifter till Reuters och Washington Post, att Khashoggi blivit mördad.
– Den turkiska polisens initiala bedömning är att herr Khashoggi har blivit dödad på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Vi tror att mordet var överlagt och att kroppen därefter förflyttats från konsulatet, säger Reuters turkiska myndighetskälla.

Saudiarabien hävdar dock att Khashoggi lämnade konsulatet senare samma dag. På fredagen sade den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman att Turkiet är välkommet att leta igenom konsulatet.

”Ofattbar handling”

Uppgifterna om det misstänkta mordet har väckt både förundrad och fasa.

– Om rapporterna om att Jamal har mördats är sanna så är det en monstruös och ofattbar handling. Jamal var – eller som vi hoppas – en engagerad, modig journalist. Han skriver ut ur en känsla av kärlek för sitt land och djup tro på mänsklig värdighet och frihet, säger Fred Hiatt, redaktör på Washington Posts ledarsida, enligt AP.

Turkisk polis har undersökt försvinnande sedan i tisdags. Jamal Khashoggis flickvän är övertygad om att han fortfarande lever.

”Jamal är inte död. Jag tror inte att han har blivit mördad”, skriver hon på Twitter under lördagskvällen, enligt AP.

Skriver för Washington Post

Jamal Khashoggi har medverkat i saudisk tv genom åren, samt arbetat som rådgivare åt saudiska ambassadörer, men gick i exil förra året. Som skribent har han blivit publicerad av bland annat amerikanska Washington Post och under de senaste åren har han skrivit åtskilliga artiklar där han kritiserar Saudiarabien bland annat för kriget i Jemen och kungastyrets kraftåtgärder mot politiskt oliktänkande. Han har också uttryckt sitt stöd för den politiska rörelsen Muslimska brödraskapet, som är förbjuden i Saudiarabien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet