Den saudiske journalisten Jamal Kashoggi har inte setts till sedan han gick in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul Foto: Ozan Kose / Hasan Jamali (arkiv) / AFP / TT

Saudiske journalisten Jamal Khashoggi försvunnen i Istanbul

Uppdaterad
Publicerad

Den regimkritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi, som sedan ett år valt att bo och verka i USA, har försvunnit i Turkiet. Tisdagen den 2 oktober 2018 besökte han det saudiska konsulatet i Istanbul för att hämta ut dokument, sedan dess har han inte synts till.

Frågorna är många kring var den saudiske journalisten Jamal Khashoggi befinner sig.

Medan Saudiarabien har sagt att Khashoggi lämnde konsulatet så fort han var färdig med sitt ärende under tisdagen, meddelade en talesperson för den turkiska presidenten att han skulle ha varit kvar inne på konsulatet.

”Turkiet får komma in och leta”

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman uppgav i en intervju med Bloomberg att han är beredd att låta Turkiet själva få söka efter Khashoggi i konsulatet.

– Lokalerna är suveränt territorium, men vi kan låta dem komma in och leta och göra vad de vill. Vi har inget att dölja, sade prinsen under intervjun.

Kritisk mot saudiska regimen

59-årige Khashoggi är en erfaren journalist som skrivit och rapporterat mycket om sitt hemland Saudiarabien. Han har även varit rådgivare till myndighetspersoner i landet, skriver New York Times. I fjol valde han dock att lämna sitt hemland för att flytta till Washington. Sedan dess har han många gånger uttryckt skarp kritik om Saudiarabien och landets ledarskap.

Khashoggi är förlovad med en turkisk kvinna. Han skulle besöka det saudiska konsulatet i Istanbul för att plocka upp dokument som intygar att han inte längre är gift med sin ex-fru som bor kvar i Saudiarabien.

Enligt fästmön, som väntade på honom utanför konsulatet, var Khashoggi orolig inför besöket. Dagen innan ska han ha sagt till en vän att han var orolig för att bli kidnappad och tillbakaskickad till Saudiarabien om han gick in till konsulatet, skriver New York Times.

– Jag vet inte om Jamal är där inne. Jag vill veta var Jamal är. Har de kidnappat honom? Är han fängslad? Förtjänar han detta? Han är ingen terrorist. Han är en analytiker och journalist, har fästmön sagt till CNN.

Arbetsgivaren Washington Post uttrycker oro

På onsdagen sa Ibrahim Kalin, en talesperson för den turkiska myndigeten, att Jamal Khashoggi aldrig ska ha lämnat konsulatet och att man kontaktat saudiska myndigheter för att reda ut händelsen. Men konsulatet säger att Khashoggi ska ha lämnat platsen.

Bland de medier som Khashoggi skrivit för i USA är The Washington Post. Efter försvinnandet har bland annat redaktören Karen Attiah, som arbetat nära Khashoggi, skrivit att ”vi har varit i kontakt med både turkiska och saudiska myndigheter för att fråga var Jamal är, samt för att uttrycka vår djupa oro för honom”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet