En anställd vid det saudiska konsulatet i Istanbul går in genom konsulatets entré. Foto: Ozan Kose / AFP / TT

”Mycket tyder på att Saudiarabien håller honom”

Uppdaterad
Publicerad

Den turkiska regeringen har kallat upp Saudiarabiens ambassadör i Turkiet för att reda ut vad som egentligen har hänt med den saudiske journalisten Jamal Khashoggi som varit försvunnen sedan i tisdags.- Att Turkiet kallat till det här mötet tyder på att de är missnöjda med Saudiarabiens beteende i den här situationen och på att de inte tror på honom, säger Istanbul-stationerade utrikesreportern Tomas Thorén.

Det var under under tisdagen som den saudiske journalisten Jamal Khashoggi besökte det saudiarabiska konsulatet i Istanbul för att hämta ut några dokument. Med sig hade han sin turkiska fästmö som väntade på honom utanför byggnaden. Men enligt henne ska Khashoggi aldrig ha kommit ut därifrån.

Konsulatet har sagt att de inte vet var Jamal Khashoggi är, eftersom han lämnade platsen så fort han var färdig med sitt ärende. Men enligt turkiska myndigheter finns det inga uppgifter om att Khashoggi någonsin har setts lämna byggnaden.

Lämnade Saudiarabien i fjol

I fjol flyttade Khashoggi från Saudiarabien till USA och har sedan dess riktad mycket kritik mot den saudiarabiska regimen. Många menar att det kan vara orsaken till att Khashoggi nu är försvunnen.

– Man vet ju att han är en kritisk bloggare och skribent som bland annat skrivit för The Washington Post om ämnen som varit känsliga för Saudiarabien. Men varför de skulle vilja hålla honom kvar vet man inte, säger Tomas Thorén, utrikesreporter som bevakat Turkiet i många år.

Kan bli ett diplomatiskt problem

I dagarna har turkiska medier fokuserat mycket på att det turkiska utrikesministeriet kallat på Saudiarabiens ambassadör för att samtala om händelsen. Det tyder på att Turkiet vill sätta press på den saudiska regeringen, menar Thorén.

– Turkiet verkar värna om den här mannens rättigheter eftersom frågan tas på allvar. Det ser ut att kunna bli ett diplomatiskt problem mellan Turkiet och Saudiarabien, säger Tomas Thorén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.