SVT:s korrespondent: ”Man är rädd för att han öppnar Pandoras ask med det här” Foto: Andreas Zernell, SVT / Evan Vucci, AP / TT

SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt: ”Trumps agerande är unikt”

Publicerad

Vita huset bekräftade under torsdagen att presidenten kommer att skriva under det förslag till budget som ska ge nya pengar till ökad gränssäkerhet mot Mexiko.
– Han är beredd att skriva under, men kommer samtidigt att utlysa nödläge, säger senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell, rapporterar Reuters.

SVT:s korrespondent i USA, Carina Bergfeldt, säger i Morgonstudion att Trumps agerande är historiskt och att ingen president tidigare har utlyst nödläge för liknande.

– Det som Donald Trump väntas göra om några timmar, det vill säga utlysa nödläge för att kunna bygga en konstruktion som den egna kongressen har sagt nej till – det har aldrig hänt, säger hon.

Murbygget akut

Bergfeldt menar att presidenten agerar som han gör för att få igenom sitt murbygge – något som han enligt henne, akut måste få igenom.

– Han sa först att Mexiko skulle betala bygget men så blev det inte. Därefter sa han att det skulle komma med i budgeten, men det har man inte lyckats med. Därför börjar många väljare nu att bli otåliga, så det här är ett löfte som Trump måste leva upp till, säger hon.

Källor i Vita huset

Under fredagskvällen, lokal tid, gick amerikanska Fox News ut med att deras källor i Vita huset uppger att Trump kommer att plocka ut drygt åtta miljarder dollar ifrån olika federala organ, till sitt murbygge.

– Trump, kan, med det här nationella nödläget, gå in och säga att han behöver pengarna och ta till sin mur. Om nu Fox News uppgifter stämmer gällande summan på 8 miljarder dollar, är det betydligt mer än de 5,7 miljarder dollar som han tidigare bett om i sin budget, berättar Bergfeldt.

”Lång domstolsfight”

Journalisten Andreas Utterström, menar att det här är en mycket uttänkt taktik från president Donald Trump.

– Trump använder det här som en slags taktik i ett förhandlingsspel för att hans kärnväljare ska känna sig nöjda. Det är något helt annat än vad presidenter vanligtvis brukar göra, säger han i SVT Morgonstudion.

Journalisten Andreas Utterström, menar att det här är en mycket uttänkt taktik från president Donald Trump. Foto: SVT

Utterström tror att det här kommer att leda till en lång domstolsprocess för presidenten.

– Konsekvenserna är att det här kommer att bli en lång domstolsfight och det kan lika väl sluta i att domstolen kommer fram till att Trump inte har rätt att göra det här. Men för vissa väljare kanske inte det spelar så stor roll, säger han och fortsätter:

– Det är mer en symbolfråga som visar att presidenten prioriterar gränssäkerhet och är beredd att ta fighten för de här frågorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer