Donald Trump spås ta till plan B för att finansiera muren – ett nationellt nödläge med hänvisning till situationen vid USA:s gräns mot Mexiko Foto: Mandel Ngan/TT

Trump kommer utlysa nationellt nödläge

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump förväntas skriva under budgetkompromissen för att förhindra en ny nedstängning av landets statapparat. Samtidigt uppger Vita huset att presidenten avser att utlysa nationellt nödläge i syfte att finansiera en gränsmur mot Mexiko.

Vita huset bekräftade under torsdagen att presidenten kommer att skriva under det förslag till budget som ska ge nya pengar till ökad gränssäkerhet mot Mexiko.

– Han är beredd att skriva under, men kommer samtidigt att utlysa nödläge, säger senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell, rapporterar Reuters.

Trump har tidigare sagt att han vill undvika en ny nedstängning, men att han kan ta till alla medel för att finansiera muren.

”Inte en nödsituation”

Presidenten har vid flera tillfällen målat upp en bild av en humanitär katastrof vid gränsen mot Mexiko, vilket har ifrågasatts av bland andra Demokraterna.

– Det som händer vid gränsen är inte en nödsituation, säger Nancy Pelosi, demokrat och representantshusets talman, under en presskonferens under torsdagen, uppger Reuters.

Nancy Pelosi utesluter inte att vidta rättsliga åtgärder om Donald Trump utlyser nationellt nödläge.

– Vi kommer att vida lämpliga åtgärder, säger hon, rapporterar Reuters.

Omfördela militära pengar

Det långdragna budgetbråket har hängt på presidentens krav på drygt fem miljarder dollar till bygget av en barriär längs USA:s gräns mot Mexiko. I kompromissbudgeten finns ett väsentligt lägre anslag till gränssäkerheten.

Därför spås Trump använda sin plan B, där han utlyser ett nationellt nödläge med hänvisning till situationen vid USA:s gräns mot Mexiko.

Ett nationellt nödläge innebär bland annat att presidenten får befogenheter att omfördela soldater och militära budgetpengar.

Omväg

Men kongressen har möjlighet att ifrågasätta ett sådant beslut. Toppdemokraten Nancy Pelosi, talman i representanthuset, kritiserar Trumps agerande och beskriver det som att han försöker ta en omväg runt kongressen.

”Att utlysa nationellt nödläge skulle vara en laglös handling, ett grovt missbruk av presidentmakten och ett desperat försök att distrahera från det faktum att president Trump brutit sitt vallöfte att låta Mexiko betala för hans mur”, säger Pelosi och senatens minoritetsledare Chuck Schumer i ett uttalade.

Kongressen ger grönt ljus

Den amerikanska senaten röstade på torsdagen igenom budgetuppgörelsen som ska innebära att en ny nedstängning av statsapparaten undviks, rapporterar AFP.

Därefter sent på torsdagen godkände USA:s representanthus den nya kompromissbudget som bland annat innehåller en budgetpost för barriärbygget vid gränsen mot Mexiko.

Förslaget skickas nu vidare till president Donald Trump som Vita huset har uppgett att presidenten avser att underteckna. Skulle förslaget inte gå igenom väntar en ny stängning av delar av den amerikanska statsapparaten vid midnatt mot lördag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.