USA:s president Donald Trump besökte gränsstaden McAllen i Texas på torsdagen för att tala om behovet av en mur mot Mexiko. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Trump: ”Alla vill se en mur eller barriär”

Uppdaterad
Publicerad

Den republikanske senatorn Lindsey Graham anser att USA:s president Donald Trump ska utlysa ett nationellt nödläge och kringgå kongressen, för att säkra finansieringen av en mur vid gränsen mellan USA och Mexiko. Samtidigt besökte presidenten gränspersonal vid gränsstaden McAllen i Texas.

Representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosis ”vägran att förhandla om finansiering för en gränsmur/barriär – även om statsapparaten skulle öppnas – sätter i princip stopp för kongressvägen till finansiering för en gränsmur/barriär”, säger Graham i ett uttalande enligt Reuters.

Trump besökte under torsdagen gränsstaden McAllen i Texas vid gränsen till Mexiko. Han gjorde ett uttalande omgiven av gränspersonal, som han berömde för sina insatser. Uttalandet har lagts upp på presidentens Twitterkonto.

– Vi vill alla se en mur eller en barriär, eftersom det kommer att göra deras jobb mycket enklare, och de kommer att bli ännu mer effektiva än de redan är. De gör ett rekordarbete, men det är svårt och det är farligt, säger Trump.

Upprepar sitt budskap

Han upprepar sitt budskap om att muren behövs, oavsett om den är av stål eller betong.

– Det är sunt förnuft, det är väldigt enkelt. Vi måste ta bort politiken från det här och vi måste sätta i gång. Det kommer att bli fantastiska resultat om vi får det gjort, och vi kommer att få det gjort. På ett eller annat sätt kommer vi att få det gjort.

Framför tv-kamerorna i McAllen förtydligar Trump sitt påståenden att Mexiko skulle bekosta murbygget vilket han framförde åtskilliga gånger under valkampanjen 2016.

– Jag kanske sa att Mexiko skulle betala för den, jag sa aldrig och menade aldrig att de skulle skicka en check, säger Trump.

Studier motsäger Trump

Den demokratiska oppositionen som nu kontrollerar Representanthuset vägrar att gå med på att avsätta omkring 50 miljarder kronor till muren som Trump kräver.

I McAllen framförde presidenten argumentet att stora skaror med kriminellt belastade illegala invandrare väller in över gränsen och som även drabbar norra delen av landet. Samtidigt pekar inhemska studier på att illegala invandrare i mindre utsträckning begår brott än de som är födda i USA, rapporterar AFP.

Budgetbråket på hemmaplan har även fått Donald Trump att ställa in sitt planerade besök på Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos som hålls om två veckor. Avbokningen grusar presidentens möjligheter att personligen träffa flera av världens ledare, inom bland annat EU och Kina som har dragits in i handelskonflikter med USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.