Juan Guaidós vädjan till Storbritannien: Ge inte Maduro något guld

Uppdaterad
Publicerad

Venezuelas oppositionsledare vädjar till Storbritannien: Låt inte Nicolás Maduro få tillgång till de venezuelanska guldreserverna.

Enligt Juan Guaidó, som häromdagen utropade sig till president i det kaotiska Venezuela, försöker landets utdömde ledare Maduro få loss guld för flera miljarder i ett desperat försök att fylla på statskassan.

I ett brev vädjar Guaidó till myndigheter i London att inte låta Maduro få tillgång till de venezuelanska guldreserver som förvaras där. ”Stoppa denna illegitima transaktion”, skriver han. Tillgångarna kan annars användas av ”Nicolás Maduros kleptokratiska regim för att förtrycka och misshandla Venezuelas folk”, fortsätter brevet.

Maduros regering har försökt få tillbaka guld från Bank of England sedan förra året av rädsla för att det skulle kunna utnyttjas vid internationella sanktioner mot landet, rapporterar Reuters.

Krisen i Venezuela

Venezuela har för tillfället två maktrivaler om presidentposten – Maduro, som valdes om i ett internationellt utdömt val förra året, och Guaidó, som leder det oppositionskontrollerade parlamentet och häromdagen utropade sig till president.

Storbritannien har inte offentligt kommenterat guldfrågan, men finns bland de länder som ställt sig bakom Guaidó i maktkampen mot Maduro. Kanada, Spanien och USA med flera har intagit samma linje.

Europeiska länder ställer ultimatum

Det senaste landet att välja den sidan är Australien. Oppositionsledaren erkänns som Venezuelas legitime ledare ”tills val har hållits”, enligt en kommuniké från utrikesminister Marise Payne i Canberra. Spanien,

Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Danmark kräver att Maduro ska utlysa nyval inom åtta dagar, annars kommer länderna att betrakta Guaidó som Venezuelas ledare.

I en intervju med CNN Turk uppmanar Maduro de europeiska länders om ställt honom inför ett ultimatum att backa.

– Ingen kan ge oss ett ultimatum. Europa har ingenting med Venezuela att göra. Agerandet är väldigt fräckt, sade han.

Än så länge behåller Maduro makten i praktiken, eftersom Venezuelas militär liksom Kina och Ryssland fortsätter att se honom som landets ledare.

Venezuela

Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chavez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger, som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet, som hölls i maj 2018. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet.

Venezuela sitter på jordens största oljereserver. 2014 kollapsade oljepriset, vilket innebar en katastrof för landet vars intäkter till 96 procent kom från oljan. Venezuela lider nu av hyperinflation och är svårt sargat ekonomiskt. Det råder brist på mat och mediciner. Över en miljon människor har flytt till grannlandet Colombia, den största flyktingvågen i Colombias historia.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet