Överste José Luis Silva uppmanar väpnade styrkorna i Venezuela att erkänna oppositionsledaren Juan Guaidó. Ett par mindre uppror har brutit ut i Venezuelas militär de senaste månaderna, men det har inte varit någon omfattande revolt. Foto: Joshua Roberts/Manaure Quintero/Reuters/TT

Venezuelansk militärattaché bryter med Maduro

Uppdaterad
Publicerad

Venezuelas högsta militära sändebud i USA hoppar av Maduroregimen. Han uppmanar de väpnade styrkorna i hemlandet att erkänna oppositionsledaren Juan Guaidó som landets ledare.

– I dag talar jag till folket i Venezuela, och speciellt mina bröder i landets väpnade styrkor, för att de ska erkänna president Juan Guaidó som den enda rättmätige presidenten, säger överste José Luis Silva i en video som sägs vara inspelad på landets ambassad i Washington.

Silva är landets militärattaché i Washington DC, USA.

– Vi beväpnades för att försvara landets suveränitet. De utbildade oss inte genom att säga: ”Det här gör vi för att ni ska attackera ert folk, för att ni ska försvara den regering som har makten”, säger han.

Ingen stor revolt

Venezuelas försvarsdepartement twittrar ett foto på Silva med ”förrädare” skrivet i rött över bilden.

Ett par mindre uppror har brutit ut i Venezuelas militär de senaste månaderna, men det har inte varit någon omfattande revolt.

Ledaren för regimen, Nicolás Maduro, har sagt att de diplomatiska relationerna med amerikanerna ska brytas. USA har inte gått med på det, eftersom landet inte längre erkänner Maduro som Venezuelas ledare, sedan oppositionspolitikern och nationalförsamlingens ordförande Juan Guaidó utropat sig till tillfällig president.

Maduro har dock lättat på det tidiga kravet att all amerikansk diplomatisk personal måste lämna landet inom 72 timmar, en tidsfrist som har löpt ut.

Som på Kuba

Venezuelas utrikesdepartement uppger i stället att länderna inom 30 dagar ska försöka skapa ”intressesektioner” i ambassadbyggnaderna i respektive huvudstad och behålla en diplomatisk närvaro i mindre skala. Så har den diplomatiska relationen mellan Kuba och USA sett ut i många år.

Delar av den amerikanska diplomatiska personalen har dock redan lämnat huvudstaden Caracas, och Venezuela har dragit tillbaka personal från Washington DC.

USA trycker på för att fler länder ska erkänna Guaidó som Venezuelas ledare. Spanien, Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Danmark ställde på lördagen Maduro inför ett ultimatum: Utlys nya, demokratiska val inom åtta dagar – annars kommer vi att betrakta Guaidó som landets rättmätige ledare. Maduros regim har däremot stöd av bland andra Ryssland och Turkiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.