Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzja röstar om Venezuela i FN:s säkerhetsråd på lördagen. Foto: Johannes Eisele/AFP/TT

Ryssland anklagar USA för att konspirera om statskupp i Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

Nu har EU ställt sig bakom flera medlemsländer i kravet på nyval i Venezuela. Om val inte utlyses inom åtta dagar erkänns oppositionens Guaidó som president.

Samtidigt ligger USA på FN:s säkerhetsråd att ta stöd för oppositionen, vilket får Ryssland att anklaga USA för att konspirera till statskupp.

När Juan Guaidó, ordförande i den oppositionsdominerade nationalförsamlingen, i veckan utropade sig till tillfällig president i Venezuela fick han snabbt stöd av USA och flera andra länder, medan Ryssland och Turkiet ställde sig på president Nicolás Maduros sida.

Nu kräver EU att nya val hålls i Venezuela, meddelar unionens utrikeschef Federica Mogherini.

Krisen i Venezuela

”Om ett tillkännagivande av organiseringen av nya val med tillräckliga garantier uteblir de närmaste dagarna kommer EU att vidta ytterligare åtgärder, inklusive i frågan om erkännande av landets ledning i enlighet med artikel 233 i den venezuelanska konstitutionen”, säger hon i ett uttalande.

Ryssland försökte stoppa möte

FN:s säkerhetsråd träffas under lördagen på USA:s begäran. I ett utkast till uttalande från rådet, som tagits fram av USA, står det att ”säkerhetsrådet uttrycker sitt fulla stöd till nationalförsamlingen som Venezuelas enda demokratiskt valda institution”, enligt Reuters.

Ryssland anklagar USA för ett ”kuppförsök” i Venezuela. Man försökte också stoppa säkerhetsrådets sammanträde, men fick inte inte tillräckligt med röster.

Om rådet skulle ställa sig bakom skrivelsen innebär det i praktiken att det skulle erkänna Guaidó som landets ledare, vilket är osannolikt då Ryssland och Kina är emot. Ett uttalande måste godkännas av samtliga 15 medlemsländer.

Pompeo: Dags att välja sida

Det är dags för alla länder att välja sida i Venezuela, säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo vid sammanträdet i FN:s säkerhetsråd.

– Inga fler fördröjningar, inga fler spel. Antingen är du med frihetens krafter eller så är du i förbund med Maduro och hans förödelse, säger Pompeo enligt Reuters.

Utlovar amnesti

Nicolás Maduro har sagt att han kan tänka sig att träffa oppositionsledaren, men Guaidó säger nej till förhandlingar med regimen som inte leder till Maduros avgång och till nyval.

– Ingen vill ha en låtsasdialog, säger han.

Guaidó har visserligen utropat sig till tillfällig president, men har inte kontroll över den venezuelanska statsapparaten eller militären. Han har utlovat amnesti för de militärer som står upp mot Maduro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet