”Jubel för Mandelas släktingar”

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals vid minneshögtiden stämde upp i en stående ovation när Mandelas släktingar anlände till minneshögtiden på FNB-stadion i Soweto där Nelson Mandela hyllas. SVT:s utsände rapporterar att stämningen steg efter Barack Obamas tal.

Följ vår liverapportering från minnesceremonin.

Närmare 100 världsledare deltar vid minnesceremonin på FNB-stadion i Soweto.

– Det är inte en sörjande stämningen, utan man är här för att hedra Nelson Mandela. Man sjunger och är glada i regnet, sade Johan Ripås när ceremoning inleddes.

Stämningen i arenan steg ytterligare efter det känslosamma talet av Barack Obama. Ett öronbedövande jubel steg mot den regntunga skyn när Obama avslutade sitt tal, rapporterar SVT:s utsände.

Även förre sydafrikanske presidenten Thabo Mbeki möttes av jubel medan nuvarande presidenten Jacob Zuma buades ut. Det finns ett utbrett missnöje med Zuma i Sydafrika.

Andra som hyllats med stående ovationer är Mandelas släktingar
och FW De Klerk som Mandela fick Nobels fredspris tillsammans med

– Fotbollsstadion i Johannesburg är inte helt full. Kanske beror det på regnet, eller på det faktum att det placerats ut 90 storbildsskärmar runt om i landet där ceremonin också följs.

Säkerhetspådrag

Sydafrika står inför en enorm utmaning när så exeptionellt många presidenter,premiärministrar och kungligheter besöker landet på en och samma gång. Säkerhetspådraget är gigantiskt och enligt uppgift ska uppåt 11.000 polis och militärer vara ute på gatorna för att hålla ordningen.

– Det är den största statsbegravningen någonsin och kan kanske jämföras med en påvebegravning. Bara ett statsbesök av en president är ett enormt engagemang, nu är det nära 100, säger Johan Ripås.

Fyra presidenter från USA

Sverige representeras av kronprinsessan Victoria och statsminister Fredrik Reinfeldt. Dessutom har Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin fått en särskild inbjudan av Mandelas parti ANC.

Från USA deltar president Barack Obama tillsammans med de tre tidigare presidenterna Bill Clinton, George Bush och Jimmy Carter. Här är den officiella listan över vilka statsöverhuvuden och kungligheter som deltar.

På nittio platser runt om i Sydafrika kommer människor kunna följa ceremonin från storbildsskärmar som satts upp. Under de tre följande dagarna kommer Mandela att ligga på lit de parade i den näraliggande staden Pretoria. Dessa dagar kommer Mandelas kista att föras i procession genom staden så människor får tillfälle att hylla honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nelson Mandela död

Mer i ämnet