Julian Assange utanför Ecuadors ambassad. Foto: TT

Julian Assange kan gå fri

Uppdaterad
Publicerad

WikiLeaks-grundaren Julian Assange kan gå fri om häktningsbeslutet mot honom hävs.

I dag ska en domstol i London ta upp Julian Assanges överklagan mot det brittiska häktningsbeslutet mot honom. Om överklagan lyckas kan WikiLeaksgrundaren gå fri.

– Hypotetiskt sett ja, det är vår tolkning, säger en talesperson från åklagarsidan till Reuters.

Fallet Assange

Grips om han lämnar ambassaden

I maj förra året meddelade överåklagare Marianne Ny att hon lägger ned förundersökningen om våldtäkt mot Julian Assange. Hon meddelade samtidigt att den europeiska arresteringsordern om att överlämna Assange till Sverige återkallas.

Brittisk polis har sedan dess haft hållningen att Assange ändå kommer att gripas om han lämnar ambassadområdet för att han bröt mot villkoren för sin borgen när han tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad 2012.

Har nekats diplomatisk status

Den numera ecuadorianske medborgaren har tidigare nekats diplomatisk status vilket Ecuadors utrikesminister María Fernanda Espinosa beskrivit som en ”värdig och rättvis” lösning på ärendet.

Hans långa vistelse på ambassaden i London är farlig för hans fysiska och psykiska hälsa, enligt en omfattande läkarundersökning vilket är bakgrunden till hans begäran.

Den 6 februari väntas domstolen komma med sitt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet