Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julian Assanges hustru Stella deltog på demonstrationen utanför domstolen i London. Hör vad hon sa i klippet. Foto: Reuters, Afp

Julian Assange ”sista försök” att slippa utlämning till USA

Uppdaterad
Publicerad

Julian Assange överklagar sin utlämning till USA. Under tisdagen eller onsdagen kan beslut tas. Utanför högsta domstolen i London har demonstranter samlats för att visa sitt stöd under den sista och avgörande förhandlingen.

Utanför domstolen i centrala London står demonstranter samlande. De håller plakat med budskap att Julian Assange ska ”befrias”. På plats utanför domstolen befinner sig även Assanges fru, Stella Assange.

– Vi har två stora dagar framför oss... Julian behöver sin frihet och vi behöver sanningen, sa Stella Assange under ett kort tal inför förhandlingen, rapporterar BBC.

Sista överklagan

Sedan tidigare har Storbritanniens inrikesminister beslutat om utlämning till USA efter en komplicerad rättsprocess. I USA misstänks han för spioneri då hans sajt Wikileaks publicerat hemligstämplade dokument från kriget i Irak.

Assange är inte själv på plats under förhandlingen då han inte mår bra, rapporterar BBC. Han företräds av sina jurister som pläderar för att han ska frias och menar att det finns en risk för en orättvis dom i USA.

Enligt Christoffer Wong, universitetslektor i straff- och straffprocessrätt på Lunds universitet finns det inget som hindrar utvisningen.

– Jag har uppfattning att det redan har prövats att det inte finns något juridiskt hinder mot utlämning till USA.

– Ett politiskt beslut har fattats som innebär att USA:s begäran beviljas.

Europadomstolen sista chansen

Förhandlingen i den brittiska domstolen kommer att pågå under tisdagen och onsdagen och ett beslut kan komma under dessa dagar.

I händelse av att Assanges överklagan nekas finns inga fler instanser i Storbritannien att lyfta fallet till. Assanges enda hopp ligger då på Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna att blockera utvisningen.

En del av hans supportrar oroar sig dock över att han kan sitta på ett plan till USA innan Europadomstolen hinner påverka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.