Julian Assange utanför Ecuadors ambassad i maj 2017. Foto: Frank Augstein/AP/TT

Julian Assange vill stämma Ecuador efter nya husreglerna

Uppdaterad
Publicerad

Wikileaks-grundaren Julian Assange lever sedan sex år tillbaka inne på Ecuadors ambassad i London, där han sökte asyl för att slippa utlämnas till Sverige. Men efter att ambassaden satt upp nya regler för deras välkände inneboende så svarar han med hot om stämning.

Ambassaden kränker hans ”grundläggande rättigheter och friheter”, tycker Assange själv.

Det var när hotet om utlämning till Sverige flåsade honom i nacken som Julian Assange, grundare av visselblåsargruppen Wikileaks, sökte skydd och politisk asyl inne på Ecuadors ambassad i London.

Assange själv framhöll att han fruktade vidare utlämning till USA och ett mycket hårt straff för att ha publicerat läckt amerikansk diplomatpost. Det han var efterlyst för var dock sexbrottsanklagelser i Sverige, som sedan dess lagts ned på grund av svårigheterna att utreda de misstankarna.

Sedan dess har han levt inne på Ecuadors ambassad. Återkommande medieuppgifter har framställt Assange som en rätt besvärlig gäst, och tidigare i veckan fick han nya förhållningsregler av ambassadpersonalen.

Måste måna missen

De nya husreglerna ska bland annat ha krävt att han städar sin toalett, tar bättre hand om sin katt, och inte kommer med uttalanden som äventyrar Ecuadors internationella politiska relationer.

Det är framför allt den där sista punkten som har fått Assange att vända sig till sin advokat Baltasar Garzon, som enligt BBC väntar sjösätta stämningen i domstol nästa vecka.

Enligt Assanges organisation Wikileaks så ska Ecuador ha hotat med att frånta honom det skydd han fått, och Wikileaks framhåller att hans kontakt med omvärlden har ”skurits av”.

I våras fråntogs Assange sin internetuppkoppling av ambassaden, som anklagade honom för att ”blanda sig i andra länders angelägenheter”. Tidigare i veckan sade personalen dock att han delvis skulle få tillbaka nätuppkopplingen.

Wikileaks: ”Censur”

Wikileaks anklagar den ecuadorianska regeringen för att kränka Assanges rättigheter, och bland annat för att ha stoppat ett besök från människorättsgruppen Human Rights Watch.

”Ecuadors åtgärder mot Julian Assange har fördömts vitt och brett av människorättsgrupper”, skriver Wikileaks i sitt uttalande.

Julian Assanges advokater säger också att de avser att utmana den ecuadorianska regeringens ”särskilda protokol” för Assanges tillvaro på ambassaden, alltså de nya husreglerna. Enligt dem gör det Assanges asylstatus avhängig ”censur” och inskränkningar i hans yttrandefrihet och andra demokratiska rättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.