Svensk döms för terrorbrott på Cypern

Publicerad

Den 24-åriga svensk-libanesen som misstänkts för förberedelse till terrorbrott mot israeliska turister på Cypern döms till fängelse.

24-åringen, som har både libanesiskt och svenskt medborgarskap, döms på flera åtalspunkter, rapporterar SVT:s reporter på plats, Christian Catomeris.

– Det innebär att han får fängelse men man uppger inte hur hur långt det blir, det kommer den 28 mars. Men han anses skyldig på flera punkter, säger han.

Domstolen menar att han haft i uppdrag att kartlägga israeliska intressen på Cypern för den antiisraeliska organisationen Hizbollahs räkning.

Verksamheten ska enligt domstolen ha bedrivits i hemlighet och under täckmantel. Den ska ha haft kriminella avsikter.

Greps i juli

24-åringen greps den 7 juli 2012 efter tips från brittisk polis, och tros ha planerat att utföra ett våldsdåd liknande bussbomben i Bulgarien den 18 juli som dödade sju människor.

Misstankarna rör att han i juli och vid ett besök i november 2011 kartlagt israeliska turisters ankomsttider och rörelsemönster på ön inför planerade attentat. Bland annat har kartor hittats tillsammans med anteckningar på bussar och flygplan med många israeliska turister.

Mannen, som är svensk-libanes, ska enligt hans advokat ha medgivit att han fått betalt för att kartlägga turisttäta platser.

Den dömdes advokat Antonis Georghiades säger till SVT:s utsände att han med stor sannolikhet kommer att överklaga domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrormisstänkt svensk gripen i Cypern

Mer i ämnet