Kanadensisk polis kunde stoppa skytten på en bensinstation i Enfield, Nova Scotia. Foto: Tim Krochak/AP/TT

Minst sexton dödade i skjutning i Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Minst sexton personer, varav en polis, har dött i östra Kanada efter den värsta masskjutningen i landets historia. Gärningsmannen uppges ha klätt ut sig till polis och kört runt i tolv timmar och beskjutit flera personer, och polisen befarar att det kan finnas offer som ännu inte hittats. Även skytten har avlidit.

Den misstänkta gärningsmannen startade sin vansinnesfärd i Portapique i Nova Scotia strax innan midnatt, lokal tid, natten mot söndag. När polisen lyckades stoppa honom vid en bensinstation i Enfield var klockan runt 11.40.

Vid 23-tiden, svensk tid, sa polisen att minst tio personer dödats. Senare uppgav de att 16 personer bekräftats dödade, då inte inräknat gärningsmannen. Offren ska ha hittats både inomhus och utomhus.

Polisen: Kan finnas fler döda

En av de döda är en polis och ytterligare en polis vårdas på sjukhus med allvarliga skador.

Polisen utesluter inte att det kan finnas fler offer som ännu inte upptäckts och sökandet i de områden som skytten kört i pågår fortfarande.

– Det här är alltså brottsplatser på en sträcka som är nio mil lång och man går igenom olika hus där man tror att gärningsmannen varit. Det har brunnit också i ett antal hus, där har man inte hunnit komma in ännu, så man befarar att den här siffran skulle kunna öka och det har den också gjort under dagen, säger SVT:s utrikesreporter Fouad Youcefi, som befinner sig i USA.

Hur många som skadats är just nu oklart och motivet bakom brottet är inte fastställt. I nuläget utreds det dock inte som terrorrelaterat.

– På den första brottsplatsen hittade man ett antal kroppar både inne i och utanför ett hus och bland dem fanns flera personer med koppling till gärningsmannen. Men många andra av offren verkar ha varit nästan slumpmässigt utvalda enligt polisen, säger Fouad Youcefi i Morgonstudion.

Var utklädd till polis

Polisen varnade tidigt för att mannen kan ha varit klädd som en polis och kört ett fordon som dekorerats som en polisbil, skriver CBC News.

– Det faktum att den här individen hade en uniform och en polisbil till sitt förfogande talar för att det inte är en slumpmässig handling, säger poliskommissarie Chris Leather enligt kanalen.

Under dådet uppmanade polisen människor att stanna i sina bostäder, låsa om sig och om möjligt gå ner i sin källare. Polisen uppger att de just nu inte har några misstankar om det ska ha varit fler gärningsmän inblandade.

Dödligaste dådet i Kanadas historia

Nova Scotias chefsminister Stephen McNeil beskriver händelsen som ”en av de mest hänsynslösa våldshandlingarna i provinsens historia”, skriver CBC.

– Jag kunde aldrig föreställa mig när jag gick och la mig i går kväll att jag skulle vakna till de här fruktansvärda nyheterna, säger han.

Dådet är den värsta masskjutningen i landets historia, skriver AP och Reuters. Den tidigare dödligaste attacken ägde rum i Montreal 1989 då en man mördade 14 kvinnliga studenter på École Polytechnique.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.