Kanadas premiärminister Justin Trudeau har gjort ett uttalande med anledning av nattens masskjutning i landet.

Justin Trudeau: ”Viktigt att vi samlas och stöttar varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Minst 16 personer har dödats i den värsta masskjutningen i Kanadas historia. I ett uttalande uttrycker landets premiärminister Justin Trudeau sitt deltagande med de som mist anhöriga, och nämner särskilt den polis som dödats.

Justin Trudeau har gjort ett uttalande med anledning av nattens masskjutning i Kanada, där hittills 16 personer, inklusive en polis bekräftats döda. Även gärningsmannen har dött.

”Jag blev ledsen av att höra om det vettlösa våldet i Nova Scotia, som tog flera människors liv, inklusive en medlem i Kanadas kungliga ridande polis (RCMP), konstapel Heidi Stevenson, en veteran i polisstyrkan sedan 23 år. Våra hjärtan går ut till de som förlorat personer de älskar, och till RCMP-familjen som sörjer en avliden kollega. Jag hoppas också att de som skadats blir helt återställda, inklusive den RCMP-medlem som behandlas på sjukhus för icke-dödshotande skador.”

Tackar all blåljuspersonal för insatsen

I uttalandet lägger premiärministern särskild vikt vid rättsväsendets insats med att stoppa skytten.

”Varje dag utsätter sig medlemmar av rättsväsendet för risker för att se till att vi är säkra och trygga. Jag tackar dem, och all blåljuspersonal, för deras orubbliga hängivenhet, professionalism, och service, och för att de alltid finns där för oss.”

”Som ett land är det viktigt att vi i sådana här stunder samlas och stöttar varandra. Tillsammans får vi sörja med offrens familjer, och hjälpa dem igenom denna svåra tid.”

Gärningsmannen ska ha varit utklädd till polis och kört något som såg ut som en polisbil när han under 12 timmar dödade minst 16 personer. Polisen befarar att det kan finnas fler offer som ännu inte hittats. Än finns ingen information om motivet bakom brottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.