Obama: ”All kärlek ska vara lika mycket värd”

Uppdaterad
Publicerad

I dag svor USA:s president Barack Obama presidenteden för sin andra mandatperiod vid ceremonin. Han fick rungande applåder när han tog upp homosexuellas rättigheter och kvinnors rätt till rättvisa löner.

Hundratusentals människor samlades i dag vid Capitol Hill i Washington för att följa president Barack Obamas installationsceremoni.

Senator Charles ”Chuck” Schumer, den demokratiske senatorn från New York, höll ett välkomsttal och den 79-åriga medborgarrättskämpen Myrlie Evers Williams ledde en bönestund innan det var dags för vicepresident Joe Biden och president Barack Obama att sväras in.

Obama svor presidenteden

Därefter var det dags för Obama att hålla sitt installationstal.

”Obama, Obama”, skanderade publiken.

Hedrade Martin Luther King

Talet började i konstitutionen och dess ord om att alla är skapade lika, vilket också var en hyllning till medborgarrättshjälten Martin Luther King.

– Det är inte vårt ursprung eller färgen på vår hud som håller ihop vårt land utan tron på demokrati, sade Obama.

Han uppmanar USA till enighet och sammanslutning. Att ”bevara USA:s grundläggande principer” kräver en gemensam insats, sade han.

– Nu, mer än någonsin, måste vi göra detta tillsammans – som en nation, och som ett folk. Ett deccenium av krig har nu tagit slut. En ekonomisk återhämtning har börjat. Våra möjligheter är gränslösa, sade Obama, vilket möttes av jubel från publiken.

”Frihet inte förbehållet de tursamma”

Obama sade att USA:s framgångar ”måste stå på axlarna” av medelklassen.

– Vi anser inte att frihet är förbehållet de tursamma. Hur ansvarsfullt vi än lever kan vi förlora jobbet, bli sjuka eller förlora våra hem, sade han.

Talet kan ses som ett program för Obamas politik framöver där han utmanar republikanerna när det gäller inskränkningar i sjukvård och pensioner, menar SVT:s utrikeskommentator Bo Inge Andersson, som ledde SVT:s livesändning.

– Talet handlade om att individualisten inte kan klara sig utan kollektiva åtgärder. Det behövs kollektiva åtgärder när det gäller skolan, att bygga vägar och så vidare. Alltså bort från det som republikanerna anser. Det fanns inga stora nyheter i det hela, säger han.

Tog upp homosexuellas rättigheter

Förutom att ta upp hur USA ska arbeta med att stödja demokrati och bygga ”en fredlig värld” – från Asien till Afrika – lovade presidenten också att USA ska vara det ledande landet i klimatfrågan under presidentens andra mandatperiod.

– Vi kommer att möta hotet om klimatförändring, medvetna om att ett misslyckande i detta skulle vara att svika våra barn och framtida generationer, sade han.

Mest rungande applåder fick presidenten när han tog upp homosexuellas rättigheter och vikten av att kvinnor i USA får möjlighet att försörja sig själva, motsvarande det arbete de gör.

– Om vi föds lika mycket värda måste kärleken vi ger varandra också vara lika mycket värd, sade han.

”Stolta över ceremonin”

Efter Obamas tal framträdde världsstjärnorna Beyonce och Kelly Clarkson.

SVT:s korrespondent Stefan Åsberg, på plats i Washington för att delta vid ceremonin.

– Obama tog tillfället i akt att försöka inspirera den delvis uppgivna befolkningen. Men det ser ut som att det var betydligt färre människor här än jag trodde att det skulle vara, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Obama svor presidenteden

Mer i ämnet