Foto: SVT/Scanpix

”En självsäker Obama – vill sticka ut hakan”

Uppdaterad
Publicerad

Obamas tal grundade sig på den amerikanska konstitutionens kanske mest citerade sats: Att alla människor är skapta lika. På det spann han ett tema som kan ses som en utmaning mot republikanerna under den kommande perioden.

Obama talade om att konstitutionen hade som syfta att skydda de mest sårbara. Att förhållandena ändras med tiden och att kraven är olika vid olika tidpunkter.

Från detta kom han över till att de rika har ett ansvar för dem som har det sämre ställt. Att det gäller att rädda medelklassen för att rädda det amerikanska samhället.

Obama svor presidenteden

Kollektiva lösningar

Han åkallade dessutom kollektiva lösningar: Individualismen kan inte försvaras annat än med kollektiva åtfärder var hans budskap.

Presidentens tal vid installationen ska inte vara ett detaljerat programtal. Det ska vara ganska runt och inge hopp om framtiden. Mest känt av dessa tal är Franklin D. Roosevelts från 1933 då han mitt under den värsta ekonomiska krisen sade: Vi har bara själva fruktan att frukta.

Självsäkrare Obama

Obamas tal tolkade konstitutionen som ett försvar för kollektiva lösningar, vilket är en bekännelse till en samhällssyn som mången konservativ republikan skulle kalla alltför europeisk – eller rent av socialistisk.

Men vi kan kanske av detta dra slutsatsen att vi ser en självsäkrare Obama som mer vill sticka ut hakan. Han har en rad svåra beslut framför sig. En opinionsmätning från institutet Pew visar dock att Obama för många nu börjar framstå som en stark ledare som står för sina åsikter.

Utmaning

Han markerade tydligt i talet – om än i ganska inlindade former – att skyldigheten mot de sårbara innebär inte bara att de rika ska betala mer, men att de mindre rika ska skonas när det gäller neddragningar när det gäller sjukvård och pensioner.

Obama tänker alltså driva en linje om ett samhälle där kollektiva insatser är viktiga. Det är en stor utmaning av förhärskande föreställningar bland republikanerna, som samtidigt har sin egen världsbild i trasor efter Mitt Romneys misslyckande.

Bistra dagar

För presidenten väntar efter denna fest bistra dagar. Det handlar dels som att på något sätt förhandla med republikanerna om hur man ska handskas med kanske 600 miljarder dollar som ska sparas in.

Det handlar också om att höja det så kallade budgettaket, det vill säga utöka statens möjligheter att få göra upplåningar för att finansiera den växande statsskulder.

Kollektivistiska ideologi

Nu får vi se hur Obama ska använda sin kollektivistiska ideologi i kampen med republikanerna i dessa frågor. Men slutintrycket var en Obama som vill bygga sin andra period på en ideologi om det allmännas bästa som ledstjärna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Obama svor presidenteden

Mer i ämnet