• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

K-märkt murgraffitti återskapad – Berlins broderkyss som ny

Uppdaterad
Publicerad

Den ömma broderskyssen mellan den östtyske ledaren Erich Honecker och sovjetledaren Leonid Brezjnev var i tjugo år Berlinmurens mest berömda graffittimålning. Nu målas den på nytt, på samma plats, av samme konstnär den ryske målaren Dmitri Vrubel.

Inför 20-årsfirandet av Berlinmurens fall, den 9 november 1989, putsar den tyska huvudstaden intensivt på sin mångfasetterade historiska identitet. Bland annat ska det anläggas en minnespark över muren, och som en del i den ska även den världsberömda murgraffitin bevaras.

Kultur på mur

East Side Gallery

Minnesparken ska ligga vid den 1,3 kilometer långa mursträckan mellan stadsdelarna Friedrichshain och Kreuzberg som idag är den längsta bevarade.

Mursträckan fick konstnärlig utsmyckning av 107 inbjudna konstnärer över sommaren 1990 och öppnades för världens ögon som East Side Gallery den 28 september samma år, några dagar innan den östtyska staten formellt upphörde att existera.

Mest uppmärksammad av bilderna i East Side Gallery har Vrubels broderskyss blivit.

Målningen passade perfekt som chic symbol för Berlin, med sin blandning av kallakrigskitsch och gränsöverskridande mänsklighet, av vapenskramlande styrkedemonstration och en avväpnande, rynkig gammelmansömhet. Broderskyssen på muren har blivit en av de mest spridda Berlinbilderna, reproducerad på oräkeliga T-tröjor, muggar, vykort och väskor i den tyska huvudstadens livliga turisthandel.

Hårt klimat

Men 20 år i det hårda berlinklimatet hade slitit hårt på Vrubels broderskyss och de andra målningarna East Side Gallery. Målningarna var nötta, urblekta och nerklottrade. Och själva betongen de var målade på hade börjat vittra sönder.

Lösningen fick blir att tvätta bort alltihop. Renovera murelementen – och sen bjuda in kostnärerna att måla sina bilder på nytt.

I veckan har Dmitri Vrubel varit tillbaka vid muren för att måla upp sin broderskyss på nytt.

– Det är en bild om kärlek, säger han.

Genom åren har Vrubel varit lite gnällig över att hans målning spritts på t-shirts och muggar och har betytt så mycket för Berlins besöksnäring utan att han själv fått en enda euro i intäkt på den.

Stigande värde

Men sådana är en gång gatukonstens villkor. Och helt lottlös är Vrubel inte. Några år efter succén på Berlinmuren gjorde han sin kyssmålning som olja på duk. Tavlan sålde han år 2001 till en rysk affärsman för 2000 dollar. Den största delen av värdestegringen har konstnären själv dock missat: målningen såldes i våras på Sotheby's i New York för 52.000 dollar.

Motivet har Dmitri Vrubel själv knyckt från pressfotografen Helmuth Lohman som förevigade Brezjnev och Honecker under firandet av den Östtyska statens 30-årsjubileum 1979. Den ömma kyssen kom när Brezjnev fått ta emot hederstiteln ”DDR:s hjälte” av sin östtyske diktatorskollega.

Per Andersson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

East Side Gallery

Mer i ämnet