Svampangrepp hotar kaffeodlare

Uppdaterad
Publicerad

En svampepidemi har drabbat de centralamerikanska kaffeodlarna och förstört en femtedel av skörden 2012-2013.

Svampen kallas ”La Roya”, eller blad-rost, och ödelägger kaffeodlingar i Centralamerika. I länder som Nicaragua och Honduras, där kaffet utgör 18-19 procent av den totala exporten, har 37 respektive 25 procent av kaffeskörden förstörts.

– Det är en regional katastrof. Det är inte bara en sjukdom som drabbar svampen, den drabbar även ekonomin, säger Roberio Silva, Chef för den Internationella kaffeorganisationen, till Financial Times.

Framtiden ser inte ljusare ut. Kaffehandlare befarar att en ännu större andel av skörden kommer att förstöras under 2013-2014 då de verkliga effekterna av svampangreppet kommer att synas.

En viktig leverantör av ”espressobönan”

Centralamerika är känt för sin höga kvalitet på kaffebönan Arabica som används i espresso och cappuccino. Regionen står för nästan en femtedel av världens produktion av Arabicabönor.

Tidigare har regionens stora andel av den globala produktionen betytt att svampangrepp haft liten effekt ur en ekonomisk synvinkel. Kaffepriserna har stigit i takt med att produktionen sjunkit, därmed har intäkterna för de centralamerikanska kaffeodlarna i stort sett varit oförändrade trots problem med skörden.

Men den här gången ser det annorlunda ut. Brasilien har nämligen levererat en rekordskörd av Arabicabönor för andra gången i rad.  Det finns därför ett stort utbud på marknaden trots förlusterna i Centralamerika – ett stort bakslag för odlarna i bland annat Honduras, Salvador och Nicaragua.

Kan ta många år att rädda situationen

Enligt experter verkar spridningen av ”La Roya” i Centralamerika vara relaterat till klimatförändringar, skriver Financial Times. Regionen har upplevt flera år av mer regn och högre temperaturer än vanligt. Fuktigheten och det varma vädret i kombination med växternas höga ålder och bristfällig hantering har varit den perfekta kombinationen för att svampen ska frodas.

Angreppet väntas ta flera år att hantera, då bönderna måste plantera om angripna odlingar.

Kaffepriserna på världsmarknaden är samtidigt på den lägsta nivån på fyra år, då Brasiliens kaffeodlare samtidigt har ett osedvanligt bra år, rapporterar Financial Times.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.