Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När SVT når Kaj Linna sitter han i sin bil utanför huset i Mindanao i Filippinerna samtidigt som ett efterskalv kommer. Foto: SVT

Kaj Linna på plats i Filippinerna: Det var riktigt ruggigt

Uppdaterad
Publicerad

Jordbävningen slog till öster om Filippinernas näst största ö, Mindanao, som har över 25 miljoner invånare.

– Det var riktigt ruggigt, säger svenske Kaj Linna som bor på Mindanao till SVT Nyheter.

Kaj Linna är en av de svenskar som bor på ön Mindanao i Filippinerna. Ön som under lördagskvällen drabbades av en jordbävning med uppskattningsvis magnituden av 7,6.

Han berättar att både han och hans fru vaknade av skalvet. Den enda som inte vaknade var parets nyfödda barn.

– Det var riktigt ruggigt. Det har kommit flera efterskalv. Det gungar fortfarande nu när vi pratar, säger han till SVT Nyheter.

Kaj Linna dömdes för ett uppmärksammat rånmord i Kalamark utanför Piteå 2004, men frikändes helt 2017 efter att beviljats resning. Han hade då suttit frihetsberövad i 13 år.

Vid tillfället för skalvet utfärdades det en tsunamivarning i regionen av amerikanska myndigheter, en varning som senare drogs tillbaka.

Linna bor flera mil från kusten så han är inte orolig för några tsunamivågor. Han bedömer också att han bor i ett jordbävningssäkert hus men har ändå gått ut och lagt sig i bilen för att han känner sig säkrare där.

– Men inte min fru. Hon tror att bilen ska välta.

I nuläget är det oklart hur stora skador som skett på ön, samt huruvida det skett några allvarligare personskador.

Mindanao är Filippinernas näst största ö, med en befolkning på över 27 miljoner människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.