Området där jordbävningen beräknas ha slagit till. Foto: Källa: Amerikanska geologiska myndigheten USGS.

Stor jordbävning utanför Filippinerna – tsunamivarningen avblåst

Uppdaterad
Publicerad

En jordbävning med en magnitud på 7.6 har slagit till i havet utanför Filippinerna. Hittills är det oklart om någon har skadats. En tsunamivarning utfärdades, men drogs sedan tillbaka.

Jordbävningen slog till öster om Filippinernas näst största ö, Mindanao, som har över 25 miljoner invånare.

Amerikanska myndigheter bedömer jordbävningen till en magnitud på 7.6, medan filippinska myndigheter bedömer den till 6.9. Enligt USA:s geologiska institut har även ett efterskalv på 6.4 uppmätts.

Invånare i städerna  Surigao Del Sur och Davao har uppmanats att evakuera och ta sig till högre mark, skriver AP. Den filippinska tidningen Inquirer uppger att strömavbrott och kraftiga skakningar har känts av på flera ställen.

Utrikesdepartementet avråder sedan en längre tid tillbaka från resor till ögruppen Mindanao.

Seismologen: ”Väldigt allvarligt”

Enligt seismologen Björn Lund är en jordbävning på 7.6 väldigt allvarlig.

– Det kommer att skaka rejält på land från det här skalvet, säger han.

Björn Lund säger även att det är osäkert hur stor skadan kommer bli, eftersom man inte vet exakt var jordbävningen har slagit till.

– Om den är längre ut i havet är det större risk för en tsunami, om den är närmare kusten blir förödelsen på land mer omfattande, säger han.

Enligt Björn Lund är det troligt att jordbävningen kommer att leda till en hel del skador, inklusive kollapsade byggnader vid kusten.

Tsunamivarningen avblåst

En tsunamivarning utfärdades för flera länder i området. Enligt filippinska seismologiska myndigheten skulle flera tsunamivågor mellan 1-3 meter höga slå mot Filippinernas kust under natten.

Enligt amerikanska myndigheter är tsunamivarningen avblåst.

Tsunamivarningar utfärdades även för Palau, Malaysia, delar av Indonesien och Japan. Tsunamivågor upp till en meter höga väntas slå mot Japans västkust under natten, enligt den japanska nyhetskällan NHK.

En tsunamivåg som bara är en meter hög är enligt Björn Lund, universitetslektor i seismologi vid Uppsala universitet, fortfarande mycket farlig. Den kan göra stor skada vid kusten på grund av de oerhörda mängder vatten den för med sig.

– Det finns inte en chans att du står upp mot en enmeters tsunamivåg, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.