På bilden syns bara några av de vapen som beslagtogs vid veckans stora räd mot italienska 'Ndrangheta-maffian. Bild från italienska Carabinieri-polisen. Foto: TT/AFP

Kalabresiska maffian – en stor och växande maktspelare

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Bland de hundratals personer som greps vid det omfattande tillslaget mot maffiaorganisationen 'Ndrangheta finns politiker, domstolspersonal, advokater och andra i höga positioner. Den kalabriska maffian har sedan länge etablerat sig som ett av världens starkaste brottssyndikat, och dess makt bara växer.

Per Anders Engler

Utrikesreporter

När bossen Nicola Assisi greps i Sao Paolo i juni i år, efter fem år på flykt, sattes åter ljuset på det nära partnerskapet mellan den kalabriska 'Ndrangheta-maffian, som Assisi tillhör, och det mäktiga brasilianska brottssyndikatet PCC.

Assisi greps misstänkt för narkotikasmuggling, och tros ha agerat som 'Ndranghetas man i Sydamerika. PCC förser kalabresarna med stora mängder kokain från Bolivia, det mesta ägnat åt den europeiska marknaden.

Ingen annan brottsorganisation har nått lika långt ut med sina tentakler under senare decennier som just 'Ndrangheta, enligt Nicola Gratteri, en italiensk åklagare som jagat maffian i decennier:

”'Ndrangheta är den enda brottsorganisationen som är närvarande på världens alla kontinenter: Västeuropa, Nordamerika, Sydamerika, Afrika. Och nu etablerar man sig också i Östeuropa och Asien”, berättade Gratteri för journalister i Rom för en tid sedan.

Narkotika främsta inkomst

’Ndrangheta är sprungen ur Kalabrien i södra Italien, och består av hundratals familjebaserade gäng som under senare decennier lyckats sprida sitt inflytande till det rika och industrialiserade Norditalien, och vidare ut över världen.

Kokain och heroin är ’Ndranghetas främsta inkomstkällor, vid sidan av utpressning och penningtvätt. Själva ordet ’Ndrangheta kommer från grekiskan och betyder ungefär modig man.

Enligt en studie från 2013 studie tjänar organisationen mer pengar årligen än både Deutsche Bank och McDonald’s tillsammans. ’Ndranghetas omsättning beräknades för sex år sedan till över motsvarande 550 miljarder svenska kronor, och är idag knappast lägre.

Utökar sin makt

Det kalabriska brottssyndikatet existerar varhelst pengar finns att göra. Man har infiltrerat nära nog varje lönsam del av Italiens näringsliv, och har sina fingrar i alltifrån turism och energiproduktion till sjukvård, konstruktion och livsmedelsproduktion.

Anti-maffiaåklagaren Nicola Gratteri varnar för att ’Ndrangheta, och andra italienska brottsorganisationer kan vara på väg att ytterligare utöka sin makt:

”Idag investerar de i restauranger och hotell”, säger han, ”men imorgon kan de köpa in sig i nyhetstidningar och tv-kanaler så att de kan påverka den allmänna opinionen”.

Alltmer sofistikerade

Också Italiens nytillträdda inrikesminister Luciana Lamorgese har varnat för utvecklingen. Maffiagrupperna, och då särskilt ’Ndrangheta, blir alltmer sofistikerade i sina metoder, och allt skickligare på att infiltrera inte bara näringsliv, utan också politik och rättsväsende.

’Ndrangheta har alltid hållit en låg profil, och är inte toppstyrt på samma sätt som den mer kända sicilianska maffian Cosa Nostra. Det gör 'Ndrangheta svårare för polisen att komma åt.

Förutom kalabriska ’Ndrangheta och sicilianska Cosa Nostra är även den lösare sammansatta napolitanska maffian Camorran och den mindre gruppen Sacra Corona Unita från Apulien verksamma i Italien.

Maffian växer i skymundan

Under senare år har de flesta länder i Europa och världen haft fokus på att bekämpa terrorism. När underrättelsetjänster mest haft jihadister i kikaren har det inneburit att brottsorganisationer som ’Ndrangheta, med sin låga profil, har kunnat växa sig starkare. Det är en utveckling som den italienske författaren och maffiaexperten Antonio Nicaso länge varnat för:

”Maffian har alltid sökt sig till skatteparadis, nu söker de sig till juridiska paradis där ingen specifik lagstiftning finns mot organiserad brottslighet”, säger han i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

’Ndrangheta-bossen Nicola Assisi som greps i Brasilien i somras är givetvis redan ersatt som kalabresarnas man i Sydamerika. Med en stabil efterfrågan på kokain i Europa lär ’Ndranghetas omsättning även fortsättningsvis kunna mäta sig med legitima internationella storföretags.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.