Över 300 gripna i en maffiarazzia i södra Italien

Uppdaterad
Publicerad

Över 300 personer greps av polis i en razzia mot maffian i södra Italien på torsdagen. Bland de gripna finns bland annat politiker och tjänstemän. Razzian beskrivs som den näst största i landets historia, skriver The Guardian.

Runt 2 500 italienska militärpoliser deltog i insatsen i staden Vibo Valentia i södra Italien under torsdagen där över 300 personer greps. Personerna är misstänkta för att vara medlemmar i den kalabriska maffian 'Ndrangheta och greps bland annat misstänkta för utpressning, mord och penningtvätt, skriver The Guardian.

– Det här är den största operationen sedan Palermo-rättegången, säger Nicola Gratteri, åklagare och utredningsledare, och hänvisar till förfaranden riktade mot den sicilianska maffian i Palermo mellan 1986 och 1992.

Pågått sedan 2016

Utredningen inleddes 2016 i åtminstone elva olika regioner i landet. Misstänkta har tidigare spårats och gripits i Tyskland, Schweiz och Bulgarien.

Bland de gripna fanns Giancarlo Pittelli, en välkänd advokat från Catanzaro. Han är också före detta medlem i Silvio Berlusconis parti Forza Italia och anklagas för att ha koppling till maffian.

En tidigare regional tjänsteman, en borgmästare, en politiker och en polischef fanns också bland de gripna.

”I dag är en vacker dag”

Nicola Morra, ordförande för en parlamentarisk kommission mot maffia, var lättad efter polisinsatsen.

– Från och med i dag i Kalabrien är luften du andas bättre. Det är en luft med smak av frihet. I dag är en vacker dag för laglydighet, säger Nicola Morra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.