Lloyd Austen. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Källor: Biden nominerar Lloyd Austin till försvarsminister

Uppdaterad
Publicerad

Joe Biden kommer att nominera den tidigare generalen Lloyd Austin till försvarsminister i sin regering. Det uppger källor för flera internationella medier.

Om Austin godkänns skulle han bli historik – men att senaten ger honom grönt ljus är inte säkert.

Enligt uppgifter till bland annat CNN, Politico och AP ska Lloyd Austen ha fått frågan av Biden i söndags och tackat ja. Bekantskapen mellan de två går tillbaka till Bidens tid som vicepresident under Barack Obama, då Austin var högste militärt ansvarig för den USA-ledda koalitionen i Irak. Efter USA:s tillbakadragande från Irak fortsatte den nu 67-årige miliitärveteranen att klättra inom försvaret och spelade bland annat en viktig roll som en av USA:s chefsstrateger i kriget mot IS.

Kan bli historisk

Om Austin godkänns skulle han bli USA:s första svarta försvarsminister någonsin.

Men frågan är hur senaten, som måste godkänna honom, skulle ställa sig till nomineringen. Flera amerikanska medier pekar på att posten som försvarsminister traditionellt reserverats för personer med civil bakgrund, med bara ett par undantag. Dessutom skulle Austin, som gick i pension 2016, behöva beviljas ett särskilt undantag från senaten eftersom det enligt lagen är förbjudet för tidigare officerare att ta rollen som försvarsminister förrän tidigast sju år efter avslutad tjänstgöring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer