Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Coronapandemin och ett splittrat parti är några utmaningar som den nya amerikanska regeringen står inför, säger SVT:s korrespondent Stefan Åsberg. Foto: AFP/SVT

Nyckelpersoner nominerade till Bidens regering

Uppdaterad
Publicerad

Den tillträdande presidenten i USA, Joe Biden, presenterade delar av sin kommande regering under ett framträdande under tisdagen. Biden nominerade kandidater till toppministerposter och flera namn var bekanta sedan tidigare.

– Det är ingen enkel utmaning de står inför, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

Nu på tisdagen tillkännagjordes namnen på nominerade för ett antal tunga ministerposter och federala myndigheter. Bland andra Alejandro Mayorkas, minister för inrikes säkerhet, Avril Haines, chef för nationella underrättelsetjänsten, Linda Thomas-Greenfield, FN-ambassadör, Jake Sullivan, rådgivare för nationell säkerhet samt John Kerry, ansvarig för klimatfrågor.

– Vi ska se till att vårt land är tryggt och säkert. Amerika är tillbaka, säger Biden.

Kända namn

Under måndagen blev det också klart att Antony Blinken, en mångårig rådgivare till Biden, kommer att bli den nya administrationens utrikesminister.

Några av de namn som Biden har hittills nominerat har ingått i den tidigare Obama-administrationen, då Biden själv var vicepresident.

Mycket pekar även på att USA kan komma att få sin första kvinnliga finansminister. Enligt tidigare spekulationer förutspås att Janet Yellen, före detta chef för centralbanken Federal Reserve kommer att nomineras till detta.

SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg kommenterar nomineringarna i videon ovan

  • Utrikesminister: Antony Blinken,
  • Inrikes säkerhet:  Alejandro Mayorkas
  • Nationella underrättelsetjänsten: Avril Haines
  • FN-ambassadör: Linda Thomas-Greenfield
  • Nationell säkerhet: Jake Sullivan
  • Klimatfrågor: John Kerry

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet