Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under Obamas presidentskap var Janet Yeller chef för USA:s centralbank. Nu kan hon under Joe Biden bli landets första kvinnliga finansminister. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Janet Yellen spås bli USA:s första kvinnliga finansminister

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen väntas Joe Biden presentera en rad nomineringar för USA:s kommande regering, och spekulationerna om vilka som ska få de prestigefyllda maktpositionerna är i full gång. Mycket talar för att landet för första gången får en kvinna som finansminister, ett av världsekonomins viktigaste jobb.

Pandemin har försatt USA i djup kris och lagt en död hand över ekonomin. Nyss var den urstarka konjunkturen Trumps trumfkort, nu riskerar otaliga småföretag att gå omkull. Mer än 10 miljoner amerikaner har förlorat sina jobb och arbetslösheten har inte varit lika hög sedan depressionen på 1930-talet.

Uppdraget att sätta snurr på de ekonomiska hjulen kommer enligt samstämmiga medieuppgifter nu läggas på Janet Yellen, före detta chef för centralbanken Federal Reserve. Och den 74-åriga professorn i nationalekonomi har gedigen erfarenhet av kriser.

– Hon är oerhört begåvad och med sin erfarenhet precis rätt person att ta över i den här utmanande tiden, säger Grant Thorntons chefekonom Diane Swonk till AP.

Undvek bank-kollaps

På 1990-talet, då Asien-krisen härjade världsekonomin, blev Janet Yellen högste rådgivare åt Bill Clinton. 2008-2009 satt hon i Feds styrande råd med uppdraget att hantera den finanskris som närapå fick banksystemet att kollapsa. Och 2014, när den globala lågkonjunkturen till slut var över, befordrades hon till högste chef. Den första kvinnliga i centralbankens då 101-åriga historia.

Som Fed-chef betraktades Yellen som en ”duva”, som prioriterade hög sysselsättning genom att hålla räntorna låga. Till skillnad från ”hökarna”, som ser kampen mot inflation som sin främsta uppgift. Blir hon finansminister tror de flesta på en krismedicin baserad på efterfrågestimulanser med statliga stöd åt både företag och individer.

Positiva marknadsreaktioner

Finansmarknaderna har reagerat positivt på spekulationerna om Janet Yellen som nästa finansminister, troligtvis därför att hon väntas komma med satsningar snarare än åtstramningar. Samtidigt har Yellen i intervjuer varnat för budgetunderskott och antytt att landet kan behöva både skattehöjningar och nedskärningar i pensionssystemet.

Republikanen Hank Paulson, tidigare finansminister under George W Bush, betecknar enligt New York Times ryktet om Yellens nya jobb som ”strålande nyheter för USA”:

– Det blir tufft men hon har erfarenheten, begåvningen, trovärdigheten, temperamentet och relationerna med kongressens båda partier som behövs för att göra verklig skillnad.

Brooklyn-födda Janet Yellen anses inte tillhöra vänsterflygeln inom Demokraterna, och skulle ha goda chanser att accepteras även av republikanerna i kongressen.

  • Född 1946 i Brooklyn, New York. Mamman var skollärare, pappan familjeläkare.
  • Blev 2014 utsedd till chef över centralbanken Federal Reserve och listades som världens näst mäktigaste kvinna efter Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Fick inte förnyat förtroende av Donald Trump och ersattes 2018 av Jerome Powell.
  • Utbildad vid Brown University och Yale. Professor emerita i nationalekonomi vid Berkeleyuniversitetet och har undervisat vid Harvard samt London School of Economics.
  • Gift med nationalekonomen George Akerlof, som tilldelades Nobelpriset i Ekonomi 2001. Parets son är även han professor i nationalekonomi

Joe Biden har nominerat ett ytterligare ett antal kandidater till sin kommande administration, nästan samtliga ingick i Obama-administrationen, där Biden var vicepresident.

  • Utrikesminister: Antony Blinken,
  • Inrikes säkerhet:  Alejandro Mayorkas
  • Nationella underrättelsetjänsten: Avril Haines
  • FN-ambassadör: Linda Thomas-Greenfield
  • Nationell säkerhet: Jake Sullivan
  • Klimatfrågor: John Kerry

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer