Bidenkampanjen beskriver GSA:s beslut som ett ”definitivt administrativt agerande för att formellt inleda övergångsprocessen” – GSA:s högsta chef, Emily Murphy, understryker att myndighetens uppdrag är sträcker sig till att tilldela medel – inte utropa en segrare. Foto: EPA/JIM LO SCALZO / POOL, AP Photo/Susan Walsh, HANDAN KHANNA / AFP

Myndighet ger Biden pengar för att påbörja maktövertagande

Uppdaterad
Publicerad

Maktövergången i USA inleds nu formellt, i och med att myndigheten GSA godkänner att 6,3 miljoner dollar delas ut till den tillträdande Bidenadministrationen.

Myndigheten General Services Administration, GSA, – som leds av Emily Murphy, en Trumptillsatt tjänsteman – har skrivit under ett dokument som bland annat frigör 6,3 miljoner dollar, lokaler och personal för Bidenkampanjens övertagande av Vita huset.

– Det här är ett indirekt erkännande, att Trump har förlorat, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg i Morgonstudion.

Inget formellt erkännande

Emily Murphy skriver att beslutet sker efter ”den senaste tidens legala utmaningar och fastställanden av valresultat”. Hon understryker dock att GSA:s uppdrag sträcker sig till att tilldela medel – inte utropa en segrare.  ”Den verkliga vinnaren av presidentvalet kommer att avgöras av valprocessen som beskrivs i konstitutionen”, skriver Murphy.

Något formellt erkännande från Donald Trump lär det inte heller bli.

– Jag tror inte vi kommer att höra Trump säga de orden. Han är inte den personen. Det som blir intressant är vilka frågor han kommer försöka driva igenom innan januari, men också om han kommer att ställa upp i valet 2024, säger Stefan Åsberg.

Hjälp i coronaarbetet

För Joe Biden innebär beskedet att han kan sätta igång sitt arbete på allvar.

– Det innebär en massa praktiska saker för Biden. Men det viktigaste är att han nu kan börja kommunicera med de tjänstemän som är centrala i exempelvis covidprocessen. Redan andra veckan i december är det meningen att vaccinet ska skeppas ut i landet, säger SVT:s Stefan Åsberg.

Inga protester från Trump

Donald Trump kommenterar besked på Twitter med att den juridiska striden om valet fortsätter men han har inga invändningar mot GSA:s beslut.

”Jag rekommenderar att Emily och hennes team gör vad som måste göras med hänsyn till de inledande protokollen, och har sagt till mitt team att göra detsamma.”

Bidenkampanjen säger att beskedet från GSA är ett ”definitivt administrativt agerande för att formellt inleda övergångsprocessen med federala myndigheter”.

Kritik från republikaner

GSA har dröjt med att ge besked om resurser till en ny presidentstab och kritiken mot myndigheten har vuxit de senaste dagarna.

Murphy skriver att hon inte pressats av Vita huset att fördröja utbetalningen, men att hon och myndighetens anställda däremot tagit emot flera hot, för att ”få mig att fatta beslutet förhastat”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet