Blinken har varit biträdande nationell säkerhetsrådgivare i Vita huset samt säkerhetsrådgivare till USA:s blivande president Joe Biden, under dennes första fyra år som vicepresident. Foto: AP/TT

Antony Blinken blir Bidens utrikesminister

Publicerad

Han beskrivs som en globalist och en ”diplomaternas diplomat” – och har i flera år varit rådgivare åt USA:s blivande president Joe Biden.

Nu står det klart att 58-årige Antony Blinken blir Bidens utrikesminister, meddelar den tillträdande presidentens övergångsteam.

Han satt med i rummet när president Barack Obama följde räden som tog al-Qaida-ledaren Usama bin Ladins liv, och han spelade en viktig roll i USA:s hantering av krisen vid Krimhalvön 2014.

Nu blir det upp till Antony Blinken att reparera de diplomatiska relationer som vingklippts av president Donald Trumps mer konfrontativa Amerika först-doktrin.

Åter till avtal?

Valet av Blinken signalerar att Biden tänker återgå till en utrikespolitik som fokuserar på alliansbyggande, noterar nyhetsbyrån Bloomberg.

I praktiken lär det innebära att USA återansluter till Parisavtalet om klimatet och till kärnenergiavtalet med Iran – åtgärder som finns bland Bidens vallöften – samt intar en tuffare hållning gentemot Kina, i synnerhet när det gäller Taiwan.

– Biden kan inte göra ett starkare val för att visa sitt åtagande gentemot diplomatin, säger en källa, som vill vara anonym, på utrikesdepartementet, till mediebolaget CNN.

Juristen Antony Blinken är uppvuxen i New York och Paris och har ett gediget utrikespolitiskt cv innanför västen. Mellan 2015 och 2017 var han biträdande utrikesminister till John Kerry, under president Barack Obama.

Kerry får nu posten som klimatsändebud, enligt Bidens team.

Blinken har även varit biträdande nationell säkerhetsrådgivare i Vita huset samt säkerhetsrådgivare till Biden, under dennes första fyra år som vicepresident.

Måste godkännas

Liksom Obama är Blinken utbildad på toppskolorna Harvard och Columbia University. Tidigare i karriären arbetade han för senatens mäktiga utrikesutskott samt i den dåvarande demokratiske presidenten Bill Clintons utrikesförvaltning, bland annat som talskrivare. Han har också drivit konsultbolag och kommenterat utrikespolitik för CNN.

Utnämningen av Blinken måste godkännas av USA:s senat.

Biden utser även den 43-årige utrikesrådgivaren och forskaren Jake Sullivan till nationell säkerhetsrådgivare och diplomatveteranen Linda Thomas-Greenfield, 68 år, till FN-ambassadör.

Alejandro Mayorkas blir chef för departementet för inrikes säkerhet och Avril Haines blir nationell underrättelsechef, enligt Bidens team, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet