USA:s tillträdande president Joe Biden. Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Biden: Trump gör våld på demokratin

Uppdaterad
Publicerad

USA:s tillträdande president Joe Biden går till hård attack mot Donald Trump, som drygt två veckor efter valet vägrar erkänna sin förlust.

– Det är svårt att begripa hur den här mannen tänker, säger han.

Då den sittande amerikanske presidenten Donald Trump i söndags twittrade att Biden vunnit, visserligen med det stora förbehållet att det skett medelst fusk, trodde många att det var Trumps sätt att medge sitt nederlag.

Trump, som förlorade presidentvalet med drygt sex miljoner röster och en elektorsmarginal på 306 röster mot 232, tycks dock inte ha några som helst planer på att kasta in handduken. Presidentens inledande taktik att bestrida resultatet med hänvisning till valfusk har i stället bytts ut mot ett påverkansarbete riktat mot politiker och tjänstemän i delstaterna, bland annat i syfte att få dem att upphäva certifieringen av redan fastslagna valresultat.

”En av de mest oansvariga presidenterna”

Joe Biden beskriver Trumps agerande som ett ”otroligt skadligt budskap till omvärlden” om den amerikanska demokratins funktionssätt.

Presidentens påtryckningar mot lokala företrädare om valresultatet i Michigan är ännu en händelse i raden som kommer att skriva in Trump i historieböckerna som ”en av de mest oansvariga presidenterna i USA:s historia”, enligt Biden.

Trump valde på fredagskvällen att kommentera resultatet i Georgia där Biden fortfarande verkar vinna även efter en ny omräkning.

”Georgias guvernör och statssekreterare vägrar låta oss kolla på underskrifter som skulle avslöja hundratusentals olagliga röster och ge republikanerna och mig en stor seger”, skriver Trump på Twitter.

Stöd av republikaner

Biden får stöd av den republikanske senatsledamoten Mitt Romney, som ofta riktat kritik mot Trump.

”Efter att ha misslyckats med att lägga fram något rimligt fall av utbrett valfusk i rätten har presidenten nu sänkt sig till att utöva påtryckningar på företrädare i delstaterna och på lokal nivå för att undergräva folkviljan och riva upp valet”, skriver han på Twitter.

Biden får även stöd av den republikanske senatorn Lamar Alexander. Han skriver på Twitter att tiden är slagen för Trump att inleda överlämnandet av makten.

”Om det finns någon chans överhuvudtaget att Joe Biden kommer att bli nästa president, och det ser ut som att han har en mycket god chans, bör Trumpadministrationen ge Bidens medarbetare allt övergångsmaterial, resurser och möten som är nödvändiga för att säkra en smidig övergång”, skriver den 80-årige Lamar – som är på väg att gå i pension.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet