• Viktigt meddelande:

    Idag kl 15.00 testas Signalen Viktigt meddelande via de utomhusaggregat som finns i de flesta städer och tätorter. Den består av 7 sekunder långa ljudstötar med 14 sekunders tystnad emellan under två minuter. Idag testas signalen - om du i andra fall hör den ska du gå in, lyssna på radion och stänga dörrar, fönster och ventilation. Idag följs meddelandet av signalen Faran över, en enda lång ljudsignal på 30 sekunder.

En valobservatör kontrollerar rösträkningen under valdagen i Michigan. Foto: AP Photo/David Goldman

Michigans valresultat fastställt – Biden vann

Uppdaterad
Publicerad

Det omtvistade presidentvalresultatet i den amerikanska delstaten Michigan är fastställt — därmed står det klart att demokraten Joe Biden tog hem segern. Även i Pennsylvania väntas det spänt på att resultatet blir fastslaget. Måndagen är deadline, men president Donald Trump gör allt för att förhala.

Michigans valgranskningsstyrelse, State Board of Canvassers, har röstat för att fastslå det valresultat i valet den 3 november som säger att demokraten Joe Biden vann delstaten, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Michigan har jämte Georgia, Arizona, Wisconsin och Pennsylvania varit i fokus för sittande president Donald Trumps stämningar.

Trumpkampanjens jurister har svarat med att de kommer fortsätta bestrida valresultatet.

Biden utropad segrare sedan tidigare

Michigan har jämte Georgia, Arizona, Wisconsin och Pennsylvania varit i fokus för sittande president Donald Trumps stämningar.

Joe Biden har utsetts till segrare i dessa delstater, men Trump har fortsatt att säga  — utan bevis — att det förekommit omfattande valfusk och att han är den egentlige segraren.

Valgranskningsstyrelsen som nu konstaterat att Biden står som segrare består av två republikaner och två demokrater. Michigans alla 83 län (counties) hade redan tidigare fastställt resultatet men Trumpkampanjen har envist fortsatt att hävda att allt inte gått rätt till, i främst folkrika Wayne County. Det innefattar Detroit och är ett område där Demokraterna är starka.

Begärd omräkning i Georgia

I Georgia, som i fredags fastställde sitt valresultat och utropade Biden till segrare, har Trumpkampanjen begärt en omräkning. En omräkning påbörjas på tisdagen och ska pågå till och med den 2 december.

Trumpkampanjen har också krävt en översyn av namnteckningarna som poströstande väljare skickat in i Georgia – men den högste ansvarige tjänsteman för valsystemet i delstaten, Gabriel Sterling, säger att en sådan granskning nog är osannolik utan att den beordrats i ett domstolsbeslut.

Pennsylvania under måndagen

I Pennsylvania, vars resultat också ska verifieras på måndagen, avslog en domare i helgen Trumpkampanjens begäran om att få miljontals poströster ogiltigförklarade.

Stämningen var den 30:e som kampanjen förlorade eller drog tillbaka. Trumps kampanj har dock överklagat beslutet till en högre instans i delstaten och krävt att den också tills vidare upphäver det kommande beslutet som fastslår valresultatet.

Fakta: Nästa steg i USA:s valprocess

Visa

8 december: Kallas i USA för Safe harbor day. All rösträkning och fastslagning av resultaten ska vara klart i delstaterna och elektorerna utses.

14 december: Medlemmarna i elektorskollegiet möts i delstatshuvudstäderna för att formellt rösta på en president och en vicepresident.

6 januari: Representanthuset och senaten möts för att räkna elektorsrösterna.

20 januari: Den avgående presidentens mandatperiod löper ut klockan 12. Kort därefter svärs den nye presidenten in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer