USA vill se ett stopp på importen av fentanyl. Foto: Tolletaten/TT

Källor: Biden och Xi överens om fentanylstopp

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden och hans kinesiska motsvarighet Xi Jinping har nått en överenskommelse som innebär att Kina ska slå ned på tillverkare och stoppa exporten av fentanyl till USA, uppger källor för Bloomberg.

Enligt överenskommelsen, som nu slutbehandlas, ska Kina stoppa flödet av både fentanyl och de ämnen som behövs för att tillverka den syntetiska drogen.

I gengäld ska Biden-administrationen häva de befintliga restriktionerna för Kinas kriminaltekniska polisinstitut, en organisation som USA hävdat är ansvarig för kränkningar av mänskliga rättigheter.

Ska avslöjas under onsdagen

Avtalet ska enligt Bloomberg tillkännages på onsdagen när Xi och Biden möts vid sidan av Apec-mötet i San Francisco i USA.

Ett avtal med Kina om fentanylhandeln skulle kunna vara en inrikespolitisk vinst för president Joe Biden inför valet 2024 eftersom hans administration angripits av Republikanerna för hanteringen av fentanylproblemet.

Varken Vita huset eller Kinas utrikesdepartement vill kommentera uppgifterna om ett fentanylavtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.