Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Misstänkt masskytt i USA hittad död

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänks för att ha skjutit ihjäl 18 människor i två masskjutningar i staden Lewiston i USA har hittats avliden, bekräftar Maines guvernör Janet Mills.

Guvernören säger vid en pressträff på fredagskvällen att hon ”drar en suck av lättnad” för att den utpekade skytten ”inte längre utgör ett hot mot någon”.

Enligt Michael Sauschuck, säkerhetsansvarig för delstaten Maine, tyder omständigheterna på att den misstänkte begått självmord, skriver AP.

Minst 18 döda

De två masskjutningarna ägde rum i en bowlinghall och i en populär bar i Lewiston i delstaten Maine tidigt på onsdagskvällen, lokal tid.

Utöver de 18 döda vårdas flera skadade fortfarande på sjukhus.

Den misstänkte skytten har beskrivits som en 40-årig reservist och vapeninstruktör som haft psykiska problem. Han namngavs kort efter dåden och blev sedan efterlyst.

Invånare skulle hålla sig inne

Polis på både lokal och federal nivå uppgav att man genomförde ”enorma” insatser i jakten på mannen. Boende i Lewiston-området ombads i samband med dåden att hålla sig inomhus, en uppmaning som hävdes på fredagskvällen.

Ännu återstår flera frågetecken kring skjutningarna, däribland huruvida det fanns något motiv. I torsdags genomförde polisen en husrannsakan i ett hus tillhörande en släkting till 40-åringen. Enligt medieuppgifter letade man efter föremål som datorer, anteckningar, vapen och andra typer av bevis som skulle kunna peka mot att den misstänkte mannen planerade för dåden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.