Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Boende i området uppmanas fortfarande att hålla sig inomhus, när jakten på den misstänkta gärningsmannen efter masskjutningen i Lewiston, Maine, fortsätter. Hör polisen i klippet. Foto: SVT

Skytten fortsatt på fri fot efter masskjutningen i USA – Biden vill ha skärpta vapenlagar

Uppdaterad
Publicerad

En vapeninstruktör misstänks för masskjutningen i Lewiston i USA och jagas av polisen. Han befaras vara både beväpnad och farlig. Samtidigt efterlyser nu president Biden skärpta vapenlagar.

Vid 19-tiden i går, lokal tid, öppnade en man eld i en bowlinghall i Lewiston i USA då barn tävlade i sporten. Gärningsmannen ska även ha tagit sig till andra platser i staden och minst 18 personer sköts ihjäl och 13 personer skadades.

Det här vet vi om misstänkte skytten

Han är fortfarande på fri fot och invånarna manas till försiktighet då mannen befaras vara både beväpnad och fortsatt farlig.

Polisen har utfärdat en arresteringsorder på Robert Card som är 40 år och bilder på honom har publicerats. Han är vapeninstruktör och i somras vårdades han för psykiska problem i två veckor.

Polisen har en massiv insats för att få tag i den misstänkte gärningsmannen och FBI har kopplats in.

Biden: ”Inget vi kan acceptera”

Enligt en sammanställning hade det fram till 17 september inträffat 501 skjutningar där minst fyra personer, exklusive skytten, dödats eller skadats i landet. Förra året inträffade totalt 645 masskjutningar i USA, enligt medieorganisationen Axios.

President Joe Biden kräver nu att vapenlagarna skärps omedelbart:

– Alldeles för många amerikaner har nu en familjemedlem som blivit mördad eller skadad till följd av vapenvåld. Det är inte normalt eller något vi kan acceptera, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.