Hosni Mubarak. Foto: Scanpix

Motstridiga uppgifter om Mubaraks hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Egyptens tidigare diktator Hosni Mubarak meddelades på tisdagen vara död.

Sen kom uppgifter som sa motsatsen och på tisdagsmorgonen var läget fortfarande oklart.

Mubarak drabbades på tisdagen av slaganfall i fängelset och flyttades på kvällen till militärsjukhus där hans hjärta slutade att slå, och enligt källor till Reuters förklarades han ”kliniskt död” av sina läkare.

Två säkerhetskällor tillbakavisade senare uppgifterna och sa till Reuters och AP att Mubarak är medvetslös och kopplad till respirator.

Revolutionen i Egypten 2011

Under natten mot tisdagen meddelade den statliga egyptiska tv-kanalen Nile TV att ”ett officiellt besked om Hosni Mubaraks hälsa kommer snart”.

Ännu under morgonen har uppgifterna varit svävand. . Enligt tv-kanalen al-Jaziras blogg får Mubarak livsuppehållande behandling på en intensivvårdsavdelning och har sin hustru vid sin sida.

Enligt BBC har folkmassor under natten samlas utanför militärsjukhuset Madi i Kairo, där Mubarak vårdas. Vissa av dem sägs vilja visa sin respekt för den störtade presidenten. Andra kom direkt från protesterna på Tahrirtorget mot landets styrande militärråd, och sades vara glada om Mubarak gick bort.

Den tidigare egyptiske diktatorn styrde landet i 30 år tills han tvingades bort från makten i en revolution i den arabiska våren förra året.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Revolutionen i Egypten 2011

Mer i ämnet