Oprah Winfrey Foto: TT

Källor: Oprah funderar på att kandidera till president

Uppdaterad
Publicerad

Efter sitt bejublade metoo-tal på Golden Globe-galan i Los Angeles har röster höjts för att tv-stjärnan Oprah Winfrey bör ställa upp i det amerikanska presidentvalet 2020. Enligt källor till CNN uppges hon nu fundera på att kandidera.

Det är två vänner till tv-profilen som ska ha sagt till tv-bolaget CNN att Winfrey ”funderar aktivt” på att kandidera till presidentposten.

Enligt vännerna, som vill vara anoyma, ska några av Oprah Winfreys närmsta ha försökt få henne att ställa upp, övertalningsförsök som ska ha ägt rum redan för några månader sedan. Källorna uppger samtidigt att tv-stjärnan inte har fattat något beslut. Ingen i hennes stab har heller kommenterat uppgifterna.

När Oprah Winfrey under söndagskvällen, lokal tid, som första svarta kvinna mottog hederspriset Cecilie B DeMille award på Golden Globe-galan möttes hon av jubel. Efter att ha hållit ett tacktal som mer liknade ett brandtal om metoo-rörelsen, jämlikhet och vikten av förebilder för flickor haglade applåderna.

”Det är upp till folket”

Sedan den stjärnspäckade galan har ”President Winfrey” varit något av det hetaste snacket i kändisvärlden. På sociala medier, främst i USA, skriver fans ”Oprah 2020” och uppmanar henne ta fajten om Vita huset med Donald Trump.

Enligt hennes partner sedan många år, Stedman Graham, skulle hon mycket väl kunna kandidera.

– Det är upp till folket, sa Graham till Los Angeles Times efter talet.

Bland kändisarna som har höjt sina röster för Oprah Winfrey finns komikern Sarah Silverman, skådespelarna Meryl Streep och John Stamos och författaren Roxanne Gay. I samband med spekulationerna har ett gammalt klipp med Donald Trump från 1999 även börjat cirkulera där den dåvarande fastighetsmogulen säger att Oprah skulle vara hans första val till vice presidentkanditat.

Winfrey kampanjade för Barack Obama under valrörelsen 2008 och stödde Hillary Clinton 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.