SVT:s Carina Bergfeldt om Oprah Winfrey som en möjlig presidentkandidat för Demokraterna. Foto: SVT / TT

SVT:s Carina Bergfeldt om ”Oprah 2020”

Uppdaterad
Publicerad

Det spekuleras just nu hejvilt om Oprah Winfrey kan tänkas ställa upp i nästa presidentval. Ännu har ingen i tv-stjärnans stab kommenterat varken fansens uppmaningar eller medieuppgifterna om att hon ”funderar aktivt” på att kandidera. SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt kommenterar snacket som gått det senaste dygnet.

– Det tog inte många sekunder för hashtaggen #oprah2020 att trenda på Twitter och efter bara några minuter hade en beundrare skapat en logga för kampanjen, säger Carina Bergfeldt.

Talet har skapat svallvågor av stöd bland människor som anser att Oprah – en svart kvinna som kommer från en fattig uppväxt men som själv byggt en förmögenhet – är precis vad Demokraterna behöver.

Har hon någon chans?

– Tja, titta på vem som sitter i Vita huset nu, så svarar det på huruvida en tv-stjärna utan politisk erfarenhet kan bli USA:s president. Man kan redan spela på hennes seger. Att Oprah Winfrey vinner valet 2020 ger just nu 13 gånger insatsen.

Se även: Oprahs hyllade tal på Golden Globe-galan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.