En källa inom USA:s underrättelstjänst påstår att Ryssland förbereder sig för att rättfärdiga en attack mot Ukraina. Påståendet avvisas av Ryssland. Foto: TT

Vita huset: Ryssland förbereder falsk anledning att invadera Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland förebereder en operation under falsk flagg i Ukraina som ska rättfärdiga en invasion av Ukraina, det bekräftar både Vita huset och försvarshögkvarteret Pentagon under fredagskvällen.

Pentagons talesperson John Kirby beskriver uppgifterna som ”mycket trovärdiga”. Invasionen uppges enligt Vita huset vara planerad att inledas någon gång mellan i mitten av januari och mitten av februari.

Också det ukrainska försvarsdepartementet säger sig ha fått liknande uppgifter.

Men Ryssland slår ifrån sig anklagelserna. Kreml säger att informationen är gripen ur luften, rapporterar den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Tass.

Enligt Vita husets pressekreterare Jen Psaki förebereder Ryssland också en desinformationskampanj i sociala medier som ska få det att framstå som att Ukraina förbereder en attack mot ryskstödda styrkor i östra delen av landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.