Källor: Så organiserar belarusiska regeringen migranters inpassering i EU

Uppdaterad
Publicerad

Litauen bygger en mur längs gränsen till Belarus för att stoppa flyktingar att sig in i landet och resten av EU. Enligt den litauiska regeringen är ”migrantvågen” organiserad av den belarusiska diktatorn Aleksandr Lukasjenko som en hämnd mot Litauen.

SVT har pratat med personer med god insyn i flygtrafiken på Minsk flygplats. De bekräftar att migrationen är orkestrerad av myndigheterna.

Gränsen mellan Belarus och Litauen är också en gräns för EU och Schengen. Belarus har haft en egen hård gränskontroll och inte låtit människor röra sig fritt över sin gräns, vilket i sin tur gjort det lättare för litauerna att skydda sin.

Men nu kommer tiotals, ibland hundratals migranter över gränsen dagligen. De är inte belarusier – för de egna medborgarna stoppas – utan människor från framförallt Irak, men också Afghanistan, Kamerun, Mali och många fler länder.

Enligt den litauiska regeringen ligger diktatorn Aleksandr Lukasjenko bakom den illegala gränspasseringen genom att bjuda in migranterna till Belarus och sedan hjälpa dem till gränsen.

Källor: Statlig turistbyrå ligger bakom

SVT har talat med en person i Belarus med god insyn i hur hanteringen av migranterna från Irak går till, som kan bekräfta att den belarusiska regeringen ligger bakom deras inpassering in i EU.

Enligt SVT:s kontakt sköts migranternas ankomst, inkvartering och förflyttning till gränsen av två företag -  den privata turistfirman Oskar Tour och den statliga turistbyrån Tsentr Kurort, som har nära koppling till presidenten Aleksandr Lukasjenko.

I Warszawa träffar SVT den avhoppade polischefen Aliaksandr Azarau. Han arbetar idag för BYPOL, en organisation för avhoppade poliser, militärer och säkerhetsagenter från Belarus som gör egna utredningar om Lukasjenkos maktapparat med hjälp av läckor inifrån. Aliaksandr Azarau var chef på avdelning 3, enheten för organiserad brottslighet och illegal migration.

Enligt Azarau hade den statliga turistbyrån tidigare haft i uppdrag av gränspolisen och säkerhetstjänsten att se till att ingen av de utlänningar som kom som turister till Belarus hoppade av. Avdelning 3 arbetade tidigare med att avslöja människosmugglare och gripa och återföra de som försökte ta sig in i landet illegalt.

”Gått ut en order”

Avdelning 3 har nu fått direkta order att strunta i den illegala migrationen, uppger Azarau.

– Det har gått ut en order om att inte röra dem, inte ens om de påträffas i skogen vid gränsen.

De senaste veckorna har 1 600 personer passerat gränsen till Litauen. De uppges, enligt litauiska och belarusiska medier ha betalat mellan 14 000 och 15 000 amerikanska dollar för hela paketet. Enligt Azarau hamnar omkring 4000 dollar per migrant i tjänstemännens fickor.

– Det handlar om ett tätt samarbete mellan organiserad brottslighet, människosmugglare och de belarusiska myndigheterna som genom migranterna tar hämnd på EU, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.