Kamala Harris officiell kandidat: ”Min mamma hade aldrig kunnat föreställa sig det här”

Uppdaterad
Publicerad

Kamala Harris är nu officiellt Demokraternas vicepresidentkandidat i höstens USA-val. Under den tredje dagen av partiets konvent höll hon tal via videolänk.

Det var en känslosam Harris som accepterade Demokraternas nominering.

– Min mamma hade aldrig kunnat föreställa sig att jag skulle stå här framför er och säga dessa ord: Jag accepterar er nominering för posten som Förenta Staternas vicepresident.

Presidentvalet i USA 2020

Harris talade också om sitt stöd för presidentkandidaten Joe Biden och vilket samhälle hon vill se. Hon nämnde även George Floyd och Breonna Taylor.

– Det finns inget vaccin mot rasism, det är vi som måste göra jobbet, säger hon.

– Vi måste uppfylla vårt löfte om likhet inför lagen. En sak är säker – ingen av oss är fri förrän alla är fria.

Senatorn från Kalifornien är den första svarta kvinnan i USA:s historia att utses till vicepresidentkandidat. Hon är utbildad jurist och åklagare, och har även varit Kaliforniens justitieminister. Till en början var hon en av dem som kämpade om att få bli Demokraternas presidentkandidat, men kampanjen blev kortlivad.

Harris har bland annat debatterat för strängare vapenlagar, legalisering av marijuana och allmän sjukförsäkring.

Trump och Harris har rykt ihop vid flera tillfällen. Hon har tidigare anklagat honom för att vara en ynkrygg och en mobbare. Trump har i sin tur kallat Harris för ”väldigt otrevlig”.

Harris är av indiskt-jamaicanskt ursprung och experter spår att hon kommer att locka minoritetsröster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet