Bilder från gränsen mellan Polen och Belarus visar hur tusentals människor slagit läger i väntan om att få komma in i Europa. Foto: Statskontrollerade Belarusiska Belteleradiocompany/Reuters/AP

Desperationen vid Belarus gräns – tvingades sova fyra nätter i skogen

Uppdaterad
Publicerad

Bilder visar fortsatt misär vid gränsen mellan Belarus och Polen. Människor vittnar om hur kyla och hunger håller på att ta deras barns liv – samtidigt som uppgifter kommer om att varken journalister eller hjälporganisationer får resa till området.

Kameran Hassan försökte fly genom Belarus in i Polen. Han beskriver hur Belarusisk polis sagt att de ska hjälpa familjen med sovplats över natten.

– Men ”boendet” var bara att vi fick lite trä att elda med i skogen.

– Fyra nätter sov vi där i skogen.

Tusentals människor strandade

Tusentals flyktingar tros leva i ingemanslandet mellan den Polen och Belarus. Filmer visar kvinnor, män och barn som byggt upp läger bredvid taggtrådsstängslen som polska myndigheter satt upp för att hindra människor att ta sig in i landet.

Samtidigt kommer uppgifter om att varken journalister eller hjälporganisationer får komma in i området, utan stoppas genom en avspärrningszon.

Kan begära krismöte

Polen, Lettland och Litauen överväger nu att be militäralliansen Nato om stöd i gränskonflikten med Belarus. Länderna diskuterar om de ska hänvisa till Natostadgans artikel fyra. Den ger Natoländer rätt att begära ett krismöte om man anser att landets politiska oberoende, territoriella integritet eller säkerhet är hotad..

I en intervju säger Polens premiärminister Mateusz Morawiecki att kriterierna för artikel fyra tveklöst är uppfyllda.

EU möts på måndagen och överväger att skärpa sanktionerna mot regimen i Belarus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.