En pojke svalkar sig i en fontän i södra Spanien under en kraftig tidigare värmebölja år 2003. Foto: TT

Kan bli 50 grader i sydvästra Europa i helgen

Publicerad

I helgen kan ett nytt värmerekord uppnås i Europa. Enligt SVT:s meteorolog är det inte orimligt att södra Spanien och Portugal kan få uppemot 50 grader.

I helgen kan det bli 50 grader i Spanien och Portugal, rapporterar Svenska dagbladet och Metro. Det är prognoser från vädertjänsten Severe Weather Europe som visar att det kan bli riktigt varmt i sydvästra Europa.

– Det som händer just nu är att varm luft kommer in över framför allt Spanien och Portugal från norra Afrika, säger Deana Bajic, meteorolog på SVT.

”Inte orimligt”

Det nuvarande värmerekordet i Europa är 48 grader och uppmättes i Greklands huvudstad Aten år 1977. Men nu finns det alltså en möjlighet att det rekordet kommer slås.

– Mina prognoser visar just nu att det ska bli runt 40 till 45 grader i södra Europa till helgen. Men det är inte orimligt att temperaturerna stiger till 50 grader i de södra städerna i Spanien och Portugal, säger Deana Bajic.

Stannar till nästa vecka

I större städer brukar det vara varmare än på landsbygden eftersom det blir mer instängt. Ofta finns det också mycket bilar och material som hjälper till att höja temperaturen, till exempel asfalt.

– Temperaturen i städerna skulle kunna nå 50 grader även om det är 45 generellt i landet, säger Deana Bajic.

På fredagen kommer hettan nå sin kulmen och stannar sedan av. De varmare temperaturerna i framför allt sydvästra Europa sjunker troligtvis inte förrän i mitten av nästa vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer