Därför använder forskarna lego för att återuppliva korallreven. Foto: BBC/EBU

Kan lego rädda korallreven i Singapore?

Publicerad

En stor del av korallreven världen över riskerar att utplånas till följd av förhöjda havstemperaturer och föroreningar.

I Singapore använder forskare legoklossar i ett försök att stoppa utvecklingen.

Trots att landet är väldigt litet så återfinns en tredjedel av världens korallarter i Singapore, skriver BBC. Men under flera decennier har stora delar av korallreven i landet dött, bland annat på grund av föroreningar.

En grupp forskare på National University of Singapore försöker ändra på detta – och använder lego för att hjälpa korallen att åter etablera sig.

– Det går att anpassa form och storlek, så om vi vill arbeta med större koraller är det bara att använda fler bitar, säger forskare Jani Tanzil om den udda metoden.

Korallreven dör ut

På tio år har 14 procent av världens korallrev dött. Stigande temperaturer är förödande för korallreven – vid två graders uppvärmning kan 99 procent av reven vara förlorade. Korallreven täcker bara 0,2 procent av havsbotten. Men de rymmer en fjärdedel av hela det marina växt- och djurlivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.