”Det här är ett stort steg, men vi vet att vi kan göra det här till 2021”, säger Trudeau. Foto: TT

Kanada förbjuder engångsartiklar av plast

Uppdaterad
Publicerad

Från och med år 2021 kommer engångsartiklar av plast att vara förbjudet i Kanada. Det meddelar landets premiärminister Justin Trudeau, enligt AP.

Exakt vilka produkter som ska förbjudas är inte helt klart, men regeringen överväger ett stopp för till exempel vattenflaskor, plastpåsar och sugrör.

– Kanada kommer förbjuda skadliga engångsartiklar i plast från kust till kust, säger Justin Trudeau enligt AP.

Inspireras av EU

Premiärministern säger att landet har inspirerats av EU-parlamentet, som i mars röstade igenom ett förbud gällande en rad olika plastprodukter.

– Många länder gör det här och Kanada kommer att vara ett av dem. Det här är ett stort steg, men vi vet att vi kan göra det här till 2021, säger Trudeau.

I dagsläget återvinns mindre än tio procent av plasten som används i Kanada. Enligt den kanadensiska regeringen skadas eller dör en miljon fåglar och 100 000 marina däggdjur per år då de fastnar i platsen eller tror att den är mat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.